Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Informatiepunt vrouwenbesnijdenis

 

Meisjesbesnijdenis, ook wel Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) genoemd, is een ingreep aan de uitwendige geslachtsorganen, die medisch gezien niet nodig is. In Nederland wonen naar schatting 41.000 meisjes die besneden zijn. Dit komt door immigratie uit landen als Somaliё, Eritrea, Ethiopiё en Irak, Mali, Sierra Leone, Soedan en Egypte. Uit onderzoek blijkt dat 4200 meisjes bij een verblijf in het land van herkomst het risico lopen om nog besneden te worden.

Situatie in Nederland

In Nederland zien we besnijdenis als een ernstige vorm van (kinder)mishandeling. De ingreep leidt tot gezondheidsrisico’s. Er zijn verschillende vormen van VGV: vaak wordt de clitoris gedeeltelijk of geheel verwijderd, soms ook de kleine schaamlippen en soms de grote schaamlippen. In sommige culturen wordt de vaginale opening vernauwd door het wegsnijden en aan elkaar hechten van de kleine en/of grote schaamlippen, met of zonder verwijdering van de clitoris. Alle vormen van meisjesbesnijdenis zijn in ons land verboden. Ouders die hun dochter in het buitenland laten besnijden, terwijl ze in Nederland wonen, zijn strafbaar.

Informatiepunt VGV

Vrouwen kunnen al jarenlang klachten hebben die te maken hebben met hun besnijdenis maar weten niet dat het van de besnijdenis kan komen. Het gaat om klachten op lichamelijk, psychisch en sociaal gebied. Ook rust er een weerstand over het bespreken van dit onderwerp. Huisartsen en andere hulpverleners hebben niet altijd goede kennis over VGV. Belangrijk is dat deze vrouwen goede zorg krijgen. In de regio Utrecht en de stad Utrecht is daarom een informatiepunt VGV voor deze vrouwen en voor hulpverleners.

Nazorg

Ook in de regio Utrecht wonen vrouwen die besneden zijn óf met dit onderwerp te maken hebben (gehad). Het VGV informatiepunt kan nazorg bieden in de vorm van één of meerdere gesprekken met de betreffende vrouw. Deze zorg is anoniem en kosteloos. 

Tijdens één of meerdere gesprekken met een verpleegkundige wordt zorg op maat geboden. Hierbij werkt zij actief samen met een arts-seksuoloog. Vrouwen kunnen hun vragen of gezondheidsklachten bespreken die mogelijk verband houden met hun besnijdenis, die lichamelijk, psychisch maar ook seksuologisch van aard kunnen zijn. Daarna kan een vrouw als dit nodig is, worden doorverwezen naar aanvullende zorg. Hierbij kan zij actief begeleid worden, bijvoorbeeld naar gynaecologische of psychologische hulp. 

Contact met het Informatiepunt VGV

Besneden vrouwen kunnen bellen of mailen naar het informatiepunt. Waar nodig worden vrouwen verder doorverwezen. Er is een sociale kaart om vrouwen te verwijzen naar hulpverleners die kennis hebben van  VGV. 

Mailen kan naar: informatiepuntvgv@ggdru.nl 
Bellen kan via: 06-189 952 93, Jasmijn Steiner, contactpersoon VGV.