Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Nu Niet Zwanger

 

Nu Niet Zwanger. Een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie.

Het programma Nu Niet Zwanger ondersteunt mensen (m/v) in een complexe/kwetsbare situatie een bewuste keuze te maken over het moment van hun kinderwens, zodat zij niet onbedoeld zwanger raken. (Zorg)professionals begeleiden cliënten actief. Te beginnen met een eerlijk gesprek over kinderwens, seksualiteit en anticonceptie. Zij sluiten daarbij aan bij de dagelijkse leefwereld van de cliënt en verkennen welke vragen, emoties, ideeën en drempels er bestaan.   

Voor wie is Nu Niet Zwanger?

Mannen en vrouwen in de vruchtbare leeftijd in een kwetsbare/complexe situatie waarbij sprake is van (vaak) een combinatie van:

  • Opeenstapeling van problemen en beperkingen (multi-problematiek). Denk hierbij aan ernstige psychiatrische problematiek, verstandelijke beperking, verslaving, schulden en/of dakloosheid.
  • Gebrek aan zelfredzaamheid en zelf herstellend vermogen.
  • Tekortschieten of onvoldoende aansluiten van hulp van zorg en omgeving.
  • Vanwege complexe problematiek (vrijwel) altijd al in beeld bij diverse organisaties.

Hoe werk het? 

Proactief en persoonlijk contact, dat is nodig om kinderwens, seksualiteit en de gevolgen van een eventuele zwangerschap bespreekbaar te maken. De professional houdt hierbij rekening met de omstandigheden die deze cliënten kwetsbaar maken; neemt de tijd die nodig is, luistert naar de verhalen en speelt in op hun behoeften. Bij een kinderwens stelt de professional vragen als: “Wat zou er voor jou veranderen als je nu een kindje zou krijgen?” Het is belangrijk dat de keuze voor geschikte anticonceptie vrijwillig en gemotiveerd tot stand komt. Financiële en praktische ondersteuning kan daarbij helpen.

Medewerkers van het team Nu Niet Zwanger ondersteunen professionals bij het aangaan van dit intieme gesprek. Organisaties die met Nu Niet Zwanger aan de slag willen, krijgen training en ondersteuning aangeboden. Het doel is dat professionals zelf in gesprek gaan met hun (kwetsbare) cliënten over hun kinderwens en het toekomstbeeld dat zij daarbij hebben. 

Meer weten? Kijk op www.nunietzwanger.nl of lees de NNZ infosheet (Lees voor)

Nu Niet Zwanger in de regio Utrecht

Op dit moment is Nu Niet Zwanger in de regio Utrecht beschikbaar voor gemeente Utrecht en gemeente Amersfoort. Nu Niet Zwanger is opgenomen in het landelijke programma Kansrijke Start.

Wilt u meer weten of bespreekt u graag de mogelijkheden van dit programma voor uw gemeente of organisatie? Neem dan contact op met Sanne de Loor (projectleider) via: sdeloor@ggdru.nl

Mocht u behoefte hebben aan advies over de mogelijkheden voor begeleiding van een cliënt of een cliënt willen aanmelden voor het programma, neem dan contact op met onze Inhoudelijk coördinatoren. Zij zijn bereikbaar via: nnz@ggdru.nl