Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Testen op soa's

 

In Nederland worden per jaar ongeveer 100.000 mensen besmet met een soa. Iedereen die onveilig vrijt kan een soa krijgen. Het voorkomen van soa's en hiv is een belangrijke taak van de GGD. 

De komende weken zitten wij vol voor afspraken voor een reguliere soa-test. Voor afspraken bij seksualiteitsvragen, na seks tegen de zin en bij acute soa-klachten kunt u wel bellen. 
 

Het is verstandig om je te laten testen op soa's, als:

  • je onveilige seks hebt gehad: seks zonder condoom
  • je gewaarschuwd bent voor soa,
  • je klachten hebt

Op www.soaaids.nl lees je meer over soa’s.

Een soa-test kun je altijd laten doen bij de huisarts. Als je bij de GGD een soa-test wilt doen, dan stelt de doktersassistent je telefonisch een paar vragen. Zij bepaalt daarna of je bij ons terecht kan voor een soa-test. Er is beperkt plek. Als het nodig is verwijzen wij je door naar je huisarts of ergens anders waar je getest kunt worden.

Twijfel je of je een soa-test moet doen? Doe dan de soa-check. Je krijgt meteen persoonlijk advies.

Soa-test

Als je een soa-test wilt doen, kan dat bij je huisarts. De meeste soa’s zijn goed te behandelen. Een soa kán ernstige gevolgen hebben. Als je klachten hebt, ga dan zo snel mogelijk naar je huisarts.

Wil of kun je niet naar de huisarts? Op www.soaaids.nl vind je betrouwbare soa-thuistests. Wil je persoonlijk advies over de juiste thuistest? Doe dan de soa-check
Zit er geen optie voor je bij?  Bel dan: 030 6086084 om te informeren of je in aanmerking komt voor een soa-test bij de GGD.

Voor wie?

Heb je onveilige seks gehad? Ga dan eerst naar je huisarts voor (advies over) een soa-test. De GGD is alleen voor mensen die veel risico lopen op een soa.

Bijvoorbeeld:

  • als je gewaarschuwd bent voor een soa,
  • je sekswerker bent,
  • je als man seks hebt met mannen,
  • als je jonger dan 25 jaar bent.

Om te kijken of je een afspraak kunt krijgen bij de GGD, stellen wij jou telefonisch een paar vragen.

Een soa? Waarschuw mensen met wie je seks had

Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je mensen waarschuwt met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad. Zij kunnen zich dan ook laten testen. En als het nodig is behandelen. Waarschuwen kan ook anoniem met hulp van je huisarts of de GGD. 

Op www.soaaids.nl lees je wie en hoe je kunt waarschuwen voor een soa.

Behandeling

Vaak is een soa goed te behandelen. Voor chlamydia, gonorroe en syfilis krijg je antibiotica en zijn je klachten meestal snel over. Van herpes kun je niet genezen. Het virus dat dit veroorzaakt blijft in je lichaam. Klachten kunnen terugkomen. Je kunt soms wel iets aan de klachten doen. Genitale wratten zijn ook niet altijd te genezen. Het virus blijft vaak een tijd in je lichaam. Je kunt vaak wel wat aan de klachten doen, maar de wratten kunnen terugkomen. Van hiv kun je niet genezen. Je kunt wel medicijnen krijgen die ervoor zorgen dat je geen klachten krijgt door hiv. Krijg je een goede behandeling? Dan kun je hiv niet doorgeven aan anderen. Op www.soaaids.nl lees je per soa welke behandeling je kunt krijgen.

Contact en afspraak maken

Om te kijken of je bij de GGD een soa-test kunt krijgen, stellen wij jou telefonisch een paar vragen. Voor het maken van een afspraak kun je op alle werkdagen tussen 9.30 en 12.00 uur bellen met 030 - 608 60 84. Meer informatie vind je op de pagina Afspraak maken of afzeggen.

Spreekuur voor jongeren tot 25 jaar

Bij een Sense spreekuur kunnen jongeren tot 25 jaar voor een gesprek over alles wat met seks te maken heeft. Bijvoorbeeld over soa’s, veilig vrijen, of seksuele problemen. Het spreekuur is gratis en natuurlijk vertrouwelijk. Jongeren kunnen direct chatten, mailen of bellen met de Sense Infolijn. Op www.sense.info vind je informatie over seks en soa’s.

Mannen die seks hebben met mannen

Ben je man en heb je seks met mannen? Op www.mantotman.nl vind je informatie over mannenseks, testen en vaccineren. 

Sekswerkers

Is seks je werk? Op www.prostitutie.nl vind je informatie over soa’s, veilig werken, testen en vaccinaties.

Gewaarschuwd voor een soa?

Ben je gewaarschuwd voor een soa door iemand met wie je seks had? Dan kan het zijn dat jij die soa ook hebt. Op soaaids.nl lees je wat je moet doen als je gewaarschuwd bent voor een soa.

Getest en heb je een soa? Waarschuw anderen

Blijkt uit de test dat je een soa hebt? Dan is het belangrijk dat je mensen waarschuwt met wie je de afgelopen tijd seks hebt gehad. Zij kunnen zich dan ook laten testen en zo nodig behandelen. Sekspartners waarschuwen kan ook anoniem.

Lees op www.soaaids.nl hoe je mensen kunt waarschuwen voor een soa.