Ga naar de inhoud

Testen op soa

decoratief

Naar schatting worden in Nederland jaarlijks 100.000 mensen besmet met een soa. Iedereen die onveilig vrijt kan een soa oplopen. Het voorkomen van soa en hiv is een belangrijke taak van de GGD. 

Het is verstandig om je te laten testen op soa, als:

  • je onveilige seks hebt gehad, oftewel seks zonder condoom
  • je gewaarschuwd bent voor soa,
  • je bepaalde klachten hebt

Een soa-test kun je altijd laten doen bij de huisarts. Om bij de GGD in aanmerking te komen voor een soa-test, moet je voldoen aan bepaalde voorwaarden. De doktersassistent stelt je telefonisch een aantal vragen en bepaalt dan of je bij ons terecht kan voor een soa-test. Er is beperkt plek. Indien nodig verwijzen wij je door naar je huisarts of een andere locatie waar je getest kunt worden.

Soa-test

Als je een soa-test wilt doen, kan dat bij je huisarts. De meeste soa’s kunnen goed worden behandeld. Een soa kán ernstige gevolgen hebben. Wanneer je klachten hebt, is het verstandig zo snel mogelijk naar je huisarts te gaan.

Kan dit in jouw geval echt niet? Op soatest.advies.chat verwijst Soa Aids Nederland naar aanbieders van betrouwbare zelftesten. Vul de vragenlijst in. Je krijgt dan een advies met precies de juiste testpakketten die je nodig hebt.

Zit er geen optie voor je bij? Bel dan met GGD regio Utrecht om te informeren of je in aanmerking komt voor een soa-test bij de GGD.

Voor wie?

Heb je onveilige seks gehad? Dan is de huisarts de eerst aangewezen persoon voor (advies over) een soa-test. De GGD is alleen voor mensen die veel risico lopen op een soa.

Bijvoorbeeld:

  • als je gewaarschuwd bent voor een soa,
  • je sekswerker bent,
  • je als man seks hebt met mannen,
  • of als je jonger dan 25 jaar bent.

Om na te gaan of je in aanmerking komt voor een afspraak bij de GGD, stellen wij telefonisch een paar vragen.

Sense spreekuur – tot 25 jaar

Bij een Sense spreekuur kunnen jongeren tot 25 jaar gratis en vertrouwelijk terecht voor een gesprek over alles wat met seks te maken heeft, bijvoorbeeld over soa’s, veilig vrijen, of seksuele problemen. Jongeren kunnen direct chatten, mailen of bellen met Sense.info.

Contact en afspraak maken

Voor een afspraak voor een soa-test moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Wij nemen daarom enkele vragen met je door. Voor het maken van een afspraak kun je op alle werkdagen tussen 10.00 en 12.30 uur bellen met 030 - 608 60 84. Meer informatie vind je op de pagina Afspraak maken of afzeggen.