Ga naar de inhoud
Zoeken

PrEP bij GGD regio Utrecht

 

GGD regio Utrecht voert de landelijke PrEP-regeling uit. Deze regeling voorziet in PrEP-zorg en verstrekking van hiv-preventietabletten voor mensen met een hoog risico op hiv. Naast de GGD schrijft de huisarts ook PrEP voor. Sinds 20 november 2019 heeft het aantal (voor)aanmeldingen bij GGD regio Utrecht het maximum bereikt. U kunt zich daarom op dit moment niet meer aanmelden voor PrEP-zorg via GGD regio Utrecht.  

Krijg je al PrEP via de GGD? Vervolgafspraken gaan gewoon door.

1 augustus 2019 is de landelijke PrEP-regeling gestart. Hierdoor kunnen GGD'en de hiv-preventiepil en PrEP-zorg leveren aan de groep van mannen die seks hebben met mannen met een verhoogd risico op hiv. GGD'en zullen echter niet iedereen kunnen helpen met PrEP.

PrEP via GGD regio Utrecht

De GGD moet voldoen aan de eisen van het ministerie van VWS. De regeling geldt voor een proefperiode van vijf jaar en is voor een beperkt aantal personen. We vinden het belangrijk dat de beperkte plaatsen terechtkomen bij de juiste mensen. Wij zullen daarom een inschatting maken van uw risico op hiv en uw persoonlijke situatie. 

PrEP via de huisarts

Er zijn steeds meer huisartsen in Nederland die PrEP voorschrijven en PrEP-zorg leveren. GGD regio Utrecht vraagt u dringend om eerst contact op te nemen met uw huisarts voor PrEP-zorg. Voor meer informatie kunt u uw huisarts wijzen op informatie voor huisartsen op mantotman.nl of soaaids.nl of contact laten opnemen met de soa-artsen van GGD regio Utrecht. 

Aanmelden voor PrEP-zorg via GGD regio Utrecht

De PrEP-zorg van GGD regio Utrecht is vooral bedoeld voor kwetsbare mannen en transgender personen, met een hoog risico op het oplopen van hiv. Er zijn maximaal 330 plekken beschikbaar. Sinds 20 november 2019 heeft het aantal (voor)aanmeldingen het maximum bereikt. U kunt zich daarom op dit moment niet meer aanmelden voor PrEP-zorg via GGD regio Utrecht. Zodra er weer plekken beschikbaar komen, zal het aanmeldformulier weer online komen.

Indien u zich tussen 1 augustus en 19 november 2019 telefonisch of via de website heeft aangemeld dan staat u op de wachtlijst. Wij nemen contact op met iedereen die op de wachtlijst staat, zodra de eerstvolgende intake-plek beschikbaar komt. Vanwege de zeer grote aantallen aanmeldingen kan dit langer duren dan eerder gecommuniceerd.

Eerste PrEP-afspraak bij GGD regio Utrecht

U heeft uw eerste PrEP-afspraak bij GGD regio Utrecht in het Stadskantoor. Om u zo goed mogelijk te helpen, kunt zich voorbereiden met onderstaande informatie:

 • Uw eerste afspraak duurt 60 tot 90 minuten.
 • Er zijn meerdere websites met heldere informatie over PrEP. Bijvoorbeeld: mantotman.nl, thuisarts.nl en soaaids.nl. 
 • Heeft u vragen over PrEP: noteer de vragen en neem ze mee naar het spreekuur.
 • PrEP-zorg is niet anoniem: 
  - neem uw legitimatie met BSN mee
  - neem de gegevens van uw huisarts en apotheek mee
 • Aan het consult kunnen kosten verbonden zijn van tabletten of vaccinatie. Deze kunt u alleen met pin betalen.
 • Bent u al gevaccineerd tegen hepatitis B? Heeft u een vaccinatiebewijs (geel boekje)? Neem dit mee.
 • Tijdens de eerste afspraak wordt u op hiv getest. Het is van belang dat u in de vier weken voorafgaand aan uw eerste afspraak geen risico op hiv loopt: geen seks zonder condoom in de vier weken voor de afspraak.
 • Tijdens de eerste afspraak krijgt u meestal nog geen tabletten mee.

Wachtlijst PrEP-Zorg GGD regio Utrecht

Inschrijven voor PrEP-zorg via GGD regio Utrecht is op dit moment niet mogelijk. Alle toegewezen plekken zijn bezet. Zodra plekken vrijkomen, zullen wij deze opvullen met nieuwe cliënten. U kunt zich via onderstaand formulier op de wachtlijst laten plaatsen. Wij kunnen geen uitspraak doen óf wij contact met u gaan opnemen, en/of wanneer wij contact gaan opnemen. Inschrijven met dit aanmeldformulier betekent daarom niet dat wij u een plek kunnen garanderen.

Aanmeldformulier voor wachtlijst PrEP-zorg

Aanmeldformulier voor wachtlijst PrEP-zorg
Vragen met een * zijn verplicht. Deze gegevens worden alleen gebruikt voor het plannen van en correspondentie rondom de PrEP afspraak.