Ga naar de inhoud

Uitleen lesmateriaal

De GGD biedt leskisten, themakoffers en verdrietkoffers gratis te leen aan. Ook lenen wij alcoholtesters uit aan scholen voor het voortgezet onderwijs. Met de alcoholtester kan de school erachter komen of leerlingen hebben ingedronken voorafgaande aan een schoolfeest of tijdens een werkweek of excursie. 

De GGD biedt leskisten en verdrietkoffers aan voor alle organisaties kinderopvang en scholen uit regio Utrecht (uitgezonderd de stad Utrecht). Scholen en de kinderopvang uit de stad Utrecht kunnen contact opnemen met Volksgezondheid Utrecht. De leskisten kunnen voor een periode van 4 weken geleend worden. Deze kunnen in Amersfoort (Utrechtseweg 3e) en in Zeist (De Dreef 5) opgehaald worden en moeten ook op deze locaties weer worden teruggebracht. 
Via onderstaande linken naar het inschrijfformulier kunt u ook de onderwerpen en inhoud van de leskisten en themakoffers bekijken. U kunt zo zelf een keuze maken wat u wilt lenen en voor welke periode.

Koffers en leskisten voor kinderopvang, primair onderwijs en voortgezet onderwijs

Inhoud leskisten en reserveren

Primair onderwijs uit de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Houten

Basisscholen uit de gemeenten: Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Houten kunnen de leskisten Mondgezondheid (groep 3-4), Hap&Stap (groep 5-6) en Relationele en Seksuele vorming (groep 7-8) lenen via BuitenWijs te Nieuwegein.

Verdrietkoffers

Soms is er sprake van een plotseling overlijden. De verdrietkoffer een uniek samengestelde koffer die gebruikt wordt om het onderwerp rouw, verdriet en overlijden in de groep/klas te bespreken. De koffer bevat onder andere boeken, brochures en spelmaterialen. Het kan zijn dat u dan graag met iemand overlegt. U kunt dan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD inschakelen. Is de situatie complex, dan kunt u ook de Incidentenpool bellen via 030-608 60 86 of 033-460 00 46 en vraag naar de dienstdoende incidentfunctionaris. Kijk ook op de pagina "Calamiteiten: hulp bij schokkende gebeurtenissen".

U kunt ook vragen naar de speciaal hiervoor samengestelde ‘Verdrietkoffers’. Daarin vindt u informatieve boeken, voorleesboeken, les-ideeën, voorbeeldbrieven en nog veel meer. De verdrietkoffer kan op elk moment geleend worden. Contactgegevens vindt u in het informatieblok "Reserveringen".

Alcoholtesters voor het voortgezet onderwijs

Een alcoholtester is een handig instrument om er als school achter te komen of leerlingen alcohol hebben gedronken. Bijvoorbeeld bij de toegang van een schoolfeest of tijdens een werkweek. De alcoholtester vormt een onderdeel van een duidelijk alcoholreglement waarin sancties staan als de regels worden overtreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het door ouders laten ophalen van leerlingen die alcohol hebben gedronken.

Lenen alcoholtesters
Scholen uit regio Utrecht (uitgezonderd de stad Utrecht) kunnen gratis een alcoholtester (Alcotest 5510/5820) lenen. Scholen uit de stad Utrecht kunnen contact opnemen met Volksgezondheid Utrecht. De alcoholtesters kunnen in Amersfoort (Utrechtseweg 3e) en in Zeist (De Dreef 5) opgehaald worden en moeten ook op deze locaties weer worden teruggebracht. De mondstukjes (100st) zijn kosteloos (uiteraard zolang de voorraad strekt). Contactgegevens vindt u in het  informatieblok "Reserveringen".

 

Meer informatie
Bekijk de film: Alcholtesters op school.
Voor ondersteuning bij alcoholbeleid kunt u bellen met 030-608 60 86 en vragen naar de Professional Publieke Gezondheid voor uw gemeente.