Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Uitleen lesmateriaal

 

De GGD biedt leskisten, themakoffers en verdrietkoffers gratis te leen aan. Ook lenen wij alcoholtesters uit aan scholen voor het voortgezet onderwijs. Met de alcoholtester kan de school erachter komen of leerlingen hebben ingedronken voorafgaande aan een schoolfeest of tijdens een werkweek of excursie. Voor het voortgezet onderwijs is er speciaal lesmateriaal onwtkkeld voor jongeren voor de coronatijd moeilijk is.

De GGD biedt leskisten en verdrietkoffers aan voor alle kinderopvang en scholen uit regio Utrecht (uitgezonderd de stad Utrecht). 
Scholen en de kinderopvang uit de stad Utrecht kunnen contact opnemen met Volksgezondheid Utrecht.

De leskisten kunnen voor een periode van 4 weken geleend worden. Deze kunnen in Amersfoort (Utrechtseweg 3e) en in Zeist (De Dreef 5) opgehaald worden en moeten ook op deze locaties weer worden teruggebracht. Via onderstaande linken naar het inschrijfformulier kunt u ook de onderwerpen en inhoud van de leskisten en themakoffers bekijken. U kunt zo zelf een keuze maken wat u wilt lenen en voor welke periode.

Themakoffers en leskisten voor kinderopvang en primair onderwijs

Reserveren en inhoud leskisten

Primair onderwijs uit de gemeenten Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Houten

Basisscholen uit de gemeenten: Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Houten kunnen de leskisten Mondgezondheid (groep 3-4), Voeding en Beweging (groep 5-6) en Relationele en Seksuele vorming (groep 7-8) lenen via BuitenWijs te Nieuwegein.

Verdrietkoffers voor kinderopvang, primair onderwijs en voortgezet onderwijs

Soms is er sprake van een plotseling overlijden. Het kan zijn dat u dan graag met iemand overlegt.
U kunt dan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD inschakelen. Is de situatie complex, dan kunt u ook ons team Psychosociale Hulpverlening Jeugd bellen via 030-608 60 86 of 033-460 00 46 en vraag naar de dienstdoende incidentfunctionaris. Kijk ook op de pagina "Calamiteiten: hulp bij schokkende gebeurtenissen".

Een kind, ouder, leerkracht met kanker

Wordt u geconfronteerd met een kind, ouder, leerkracht met kanker dan kunt u veel informatie vinden op de website van het VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen & Kind). In het blok download op deze pagina staan alvast enkele materialen.

De verdrietkoffer

U kunt ook vragen naar de verdrietkoffer. Dit is een uniek samengestelde koffer die gebruikt wordt om het onderwerp rouw, verdriet en overlijden in de groep/klas te bespreken. De koffer bevat onder andere boeken, brochures en spelmaterialen. De verdrietkoffer kan op elk moment geleend worden. Contactgegevens vindt u in het informatieblok "Reserveringen".

Alcoholtesters voor het voortgezet onderwijs

Een alcoholtester is een handig instrument om er als school achter te komen of leerlingen alcohol hebben gedronken. Bijvoorbeeld bij de toegang van een schoolfeest of tijdens een werkweek. De alcoholtester vormt een onderdeel van een duidelijk alcoholreglement waarin sancties staan als de regels worden overtreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het door ouders laten ophalen van leerlingen die alcohol hebben gedronken.

Lenen alcoholtesters

Scholen uit regio Utrecht (uitgezonderd de stad Utrecht) kunnen gratis een alcoholtester (Alcotest 5510/5820) lenen. Scholen uit de stad Utrecht kunnen contact opnemen met Volksgezondheid Utrecht.
De alcoholtesters kunnen in Amersfoort (Utrechtseweg 3e) en in Zeist (De Dreef 5) opgehaald worden en moeten ook op deze locaties weer worden teruggebracht. De mondstukjes (100st) zijn kosteloos (uiteraard zolang de voorraad strekt). Contactgegevens vindt u in het  informatieblok "Reserveringen".

Meer informatie

Bekijk de instructiefilm "Hoe organiseer ik een alcoholvrij schoolfeest?".
Voor ondersteuning bij alcoholbeleid kunt u bellen met 030-608 60 86 en vragen naar de Professional Publieke Gezondheid voor uw gemeente.

VR-brillen voor het voortgezet onderwijs

De VR-EXperience van Soa Aids Nederland is een nieuwe tool om condoomgebruik te stimuleren. Virtueel zien leerlingen hun seksuele netwerk in hun slaapkamer staan: exen, die van hun partner en de exen van de exen. Wilt u als docent dit onderdeel klassikaal behandelen? Leen dan max. 30 VR-brillen bij de GGD locatie Utrecht. VR-brillen reserveren kan via seksuelegezondheid@ggdru.nl.

Lesmateriaal Je Brein de Baas?! voortgezet onderwijs

Vanwege de toename van mentale gezondheidsproblemen onder jongeren is er een lespakket ontwikkeld. Deze kunnen scholen inzetten om jongeren te informeren en te ondersteunen bij deze problematiek. Meer informatie vindt u op www.ncj.nl/je-brein-de-baas en op onze pagina Je Brein de Baas?!