Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Uitleen lesmateriaal

 

De GGD biedt diverse materialen gratis te leen aan. Op deze pagina vindt u een overzicht van deze materialen.

Leskisten primair onderwijs

Scholen uit de stad Utrecht kunnen contact opnemen met Volksgezondheid Utrecht).

Reserveren bij een lokaal uitleenpunt / dichtbijlocatie

Enkele van onze leskisten worden uitgeleend door Centra Natuur en Milieu Educatie (CNME). Hieronder kunt u vinden welke van onze kisten te leen zijn en bij wie.

Leskist lenen in de gemeenten Houten, IJsstelstein, Lopik en Nieuwegein
Basisscholen uit de gemeenten: Nieuwegein, IJsselstein, Lopik en Houten kunnen onze  leskisten Mondgezondheid (groep 3-4), Voeding en Beweging (groep 5-6) en Relationele en Seksuele vorming (groep 7-8) reserveren via BuitenWijs Nieuwegein.

Leskist lenen in de gemeenten Ronde Venen, Stichtse Vecht, Woerden en Zeist
Basisscholen uit de gemeenten: Zeist, Stichtse Vecht, Ronde Venen en Woerden kunnen onze leskisten Mondgezondheid (groep 3-4) en Relationele en Seksuele vorming (groep 7-8) reserveren via ODRU (Omgevingsdienst regio Utrecht.

Leskisten lenen in de gemeente Amersfoort
Basisscholen uit de gemeente Amersfoort kunnen onze leskisten Voeding en Bewegen (groep 3/4) en Voeding en Bewegen (groep 5/6) reserveren via CNME Amersfoort.

Ondersteuning bij een overlijden op kinderopvang, primair onderwijs en voortgezet onderwijs

Advies en ondersteuning bij overlijden 

Soms is er sprake van een overlijden. Het kan zijn dat u dan graag met iemand spreekt. U kunt dan de jeugdarts of jeugdverpleegkundige van de GGD inschakelen. 
Is de situatie complex, dan kunt u ook ons team Psychosociale Hulpverlening Jeugd bellen via 030-608 60 86 of 033-460 00 46 en vraag naar de dienstdoende incidentfunctionaris.
Kijk ook op de pagina "Calamiteiten: hulp bij schokkende gebeurtenissen".

Een kind, ouder, leerkracht met kanker

Wordt u geconfronteerd met een kind, ouder, leerkracht met kanker dan kunt u veel informatie vinden op de website van het VOKK (Vereniging Ouders, Kinderen & Kind).
Download: Brochure Na de schok....informatie voor leraren

De verdrietkoffer

Dit is een uniek samengestelde koffer die gebruikt wordt om het onderwerp rouw, verdriet en overlijden in de groep/klas te bespreken. De koffer bevat onder andere boeken, brochures en spelmaterialen. De verdrietkoffer kan op elk moment geleend worden.De koffers kunnen in Amersfoort (Utrechtseweg 3e) opgehaald worden en moeten ook op deze locatie weer worden teruggebracht. Reserveren verdrietkoffer.
Het is altijd verstandig om de jeugdverpleegkundige die is verbonden aan uw school op de hoogte te brengen van de situatie!

Alcoholtesters voor het voortgezet onderwijs

Een alcoholtester is een handig instrument om er als school achter te komen of leerlingen alcohol hebben gedronken. Bijvoorbeeld bij de toegang van een schoolfeest of tijdens een werkweek. De alcoholtester vormt een onderdeel van een duidelijk alcoholreglement waarin sancties staan als de regels worden overtreden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het door ouders laten ophalen van leerlingen die alcohol hebben gedronken.

Lenen alcoholtesters

Scholen uit regio Utrecht (uitgezonderd de stad Utrecht) kunnen gratis een alcoholtester (Alcotest 5510/ 5820) lenen. De mondstukjes (100st) zijn kosteloos (uiteraard zolang de voorraad strekt). Contactgegevens reserveren: mbouman@ggdru.nl of 06-579 016 23. Inhoudelijke vragen: areitzema@ggdru.nl of 06- 125 582 23.
Scholen uit de stad Utrecht kunnen contact opnemen met Volksgezondheid Utrecht.

Uitleenpunten GGDrU

De alcoholtesters kunnen in Amersfoort (Utrechtseweg 3e) of in Utrecht (Archimideslaan 6) opgehaald worden en moeten ook op deze locatie weer worden teruggebracht.

Meer informatie

Bekijk de instructiefilm "Hoe organiseer ik een alcoholvrij schoolfeest?". Voor ondersteuning bij alcoholbeleid kunt u bellen met 030-608 60 86 en vragen naar de Professional Publieke Gezondheid voor uw gemeente.

VR-brillen Soa Aids Nederland voor het voortgezet onderwijs

De VR-EXperience van Soa Aids Nederland is een nieuwe tool om condoomgebruik te stimuleren. Virtueel zien leerlingen hun seksuele netwerk in hun slaapkamer staan: exen, die van hun partner en de exen van de exen. Wilt u als docent dit onderdeel klassikaal behandelen? Leen dan max. 30 VR-brillen bij de GGD locatie Utrecht. VR-brillen reserveren kan via seksuelegezondheid@ggdru.nl.

Lesmateriaal Je Brein de Baas?! voortgezet onderwijs

Vanwege de toename van mentale gezondheidsproblemen onder jongeren is er een lespakket ontwikkeld. Deze kunnen scholen inzetten om jongeren te informeren en te ondersteunen bij deze problematiek. Meer informatie vindt u op www.ncj.nl/je-brein-de-baas en op onze pagina Je Brein de Baas?!