Ga naar de inhoud
Zoeken

Buiten spelen of een wandeling in het bos? Denk aan teken!

De zomer is het ideale moment om er op uit te gaan in de natuur of lekker buiten te spelen. Niet alleen mensen worden in deze tijd actief, maar ook de teken.

Teken zijn zeer kleine (enkele millimeters groot) spinachtige beestjes die leven van bloed. In tegenstelling tot wat veel mensen denken vallen teken niet uit bomen, maar leven in het hoge gras of tussen dode bladeren in de buurt van bomen of struiken. Aan het topje van een grasstengel wachten ze geduldig tot er eens mens of dier langskomt, om zich vast te bijten en te voeden met bloed.

Tijdens het bloedzuigen kunnen teken de bacterie die de ziekte van Lyme veroorzaakt overbrengen, de Borrelia-bacterie. Hoe sneller u een teek verwijdert, hoe kleiner de kans dat deze bacterie overgedragen wordt. Daarom is het belangrijk een teek zo snel mogelijk te verwijderen nadat u deze hebt ontdekt. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is ongeveer twee procent.

Omdat de beet meestal onopgemerkt blijft, is het verstandig om een goede tekencontrole te doen nadat u in de natuur bent geweest of uw kinderen buiten hebben gespeeld. Dat geldt voor bos en natuur, maar ook voor het park en de tuin. U kunt ook de ouders wijzen op een tekencontrole als de kinderen blootgesteld zijn aan een plek waar mogelijk teken zitten. Tijdens bijvoorbeeld een meerdaags schoolkamp in bosachtige omgeving kan het zinvol zijn te zorgen dat kinderen ’s avonds op teken worden gecontroleerd. Blijf ook na het verwijderen van de teek alert op klachten, zoals een rode kring die langzaam groter wordt rond de plek van de tekenbeet. Als er klachten optreden na een tekenbeet, neem dan contact op met de huisarts.

Meer informatie

Voor meer informatie over tekenbeten, tekencontrole en de ziekte van Lyme, kunt u de gratis App “Tekenbeet” downloaden voor uw mobiele telefoon.

In 5 minuten helemaal op de hoogte? Kijk dan de film "Een Teek? Pak ‘m Beet!”

Ook kunt u meer informatie nalezen op de website "Een Tekenbeet" van het RIVM of op: www.ggdru.nl/tekenbeet