Ga naar de inhoud
Zoeken

Testen op Corona

 

GGD regio Utrecht (GGDrU) heeft speciale teststraten ingericht om te testen op corona. Op deze pagina vindt u informatie over het testen en bron- en contactonderzoek. 

Zorgmedewerkers en leraren die een testafspraak met voorrang willen maken kunnen dit alléén telefonisch doen via 0800-8101. U krijgt dan van het Klanten Contact Center te horen wanneer, en op welke testlocatie u terecht kunt.

Vanaf 1 juni kunt u zich bij de GGD melden voor een coronatest als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zoals:

  • hoesten,
  • neusverkoudheid,
  • keelpijn
  • koorts en
  • verlies van reuk of smaak.

U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing; u kunt direct een afspraak maken bij de GGD. U kunt ons bellen op: 0800-1202 of 030- 630 54 00. Op het nummer van ons hoofdkantoor kunt u GEEN afspraak voor een coronatest maken! 
Bij het maken van de afspraak vragen wij uw burgerservicenummer (BSN). Houd uw BSN-nummer daarom bij de hand. Ook kunt u zelf online een afspraak maken door in te loggen met u DigiD. Ga hiervoor naar de website: www.coronatest.nl.

Lees hier meer over het maken van een afspraak.

Let op: Valt u in een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Testen op corona: Hoe werkt het?

Lees hier meer over testen op corona.

Waar kan ik me laten testen? 

GGD regio Utrecht heeft in de regio deze teststraten ingericht. Kunt u om medische redenen de teststraat niet bezoeken? Dan kijken we samen met u of we eventueel bij u thuis een test afnemen.  Bekijk het kaartje met de teststraten in de regio Utrecht. (Lees voor)

Wanneer en van wie ontvang ik de uitslag?

Als u telefonisch een afspraak maakt, proberen we binnen 48 uur telefonisch de uitslag met u te delen. Ook kunt u de uitslag terugzien op www.coronatest.nl na het inloggen met uw DigiD. Let op: als u de testuitslag online bekijkt, wordt u niet meer gebeld. U kunt tijdens het maken van een telefonische afspraak ook aangeven dat u digitaal de uitslag wilt ontvangen. Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Door in te loggen op www.coronatest.nl met uw DigiD kunt u de uitslag dan zien. Let op: als u heeft aangegeven telefonisch de uitslag te willen, en toch online de uitslag bekijkt, wordt u niet meer gebeld. 

Heeft u online een afspraak gemaakt?

Dan ontvangt u automatisch de uitslag digitaal. U krijgt een melding per e-mail dat uw uitslag bekend is. Door in te loggen met uw DigiD kunt u uw uitslag inzien. U wordt altijd gebeld door de GGD als de uitslag positief is. In sommige gevallen kan het wat langer duren voor u de uitslag heeft. Blijf altijd thuis totdat de uitslag bekend is. Meer over wat u wel en niet mag doen als u wacht op de uitslag leest u op de website van de Rijksoverheid. Bij een besmetting met het coronavirus belt de GGD en start het bron- en contactonderzoek. Als wij u telefonisch niet te pakken krijgen proberen wij het altijd weer opnieuw. Wij sturen geen smsjes met informatie over uitslagen of een oproep om u te laten testen.
 

Wat moet ik doen terwijl ik wacht op de uitslag?

Als u zich heeft laten testen blijft u thuis tot u de uitslag heeft. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U kunt geen bezoek ontvangen. 

Wat geldt er voor mijn huisgenoten?

Heeft u naast verkoudheidsklachten ook koorts en/of benauwdheid? Dan blijft het hele gezin/huishouden thuis en mag dus niet naar buiten tot de uitslag bekend is van de persoon die getest is. Ook als zij zelf geen klachten hebben.

Hebben uw huisgenoten geen klachten en heeft u alleen verkoudheidsklachten? Dan hoeven de huisgenoten niet thuis te blijven. Ze mogen geen gasten ontvangen. Hebben zij wel klachten, dan moeten ook zij zich laten testen. 

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb, wat nu? 

Wij bellen u bij een positieve uitslag. U moet dan in thuisisolatie. Over deze thuisisolatie zal de GGD-medewerker u uitgebreid informeren. GGD onderzoekt daarnaast met wie u contact hebt gehad in de besmettelijke fase. Dit noemen we bron- en contactonderzoek. Daarmee sporen we besmette personen zo snel mogelijk op, zodat zij anderen niet besmetten.  Schrijf alvast op met wie u de afgelopen dagen contact hebt gehad (twee dagen voor de klachten zijn ontstaan). De personen die risico hebben gelopen, krijgen advies op maat (volgens de RIVM-richtlijnen). Dit advies hangt samen met de gelopen risico’s en de klachten die zij zelf hebben.  

Als wij u telefonisch niet te pakken krijgen proberen wij het altijd weer opnieuw. Wij sturen geen smsjes met informatie over uitslagen of een oproep om u te laten testen.

Welke test gebruikt de GGD? 

GGD’en nemen de PCR-test af. Daarmee kijken we of iemand het coronavirus op dat moment heeft. Met een wattenstaaf nemen we een uitstrijkje uit de neus en keel. Het laboratorium onderzoekt of u het coronavirus heeft. Als dat zo is dan staat vast dat deze persoon op dat moment met het virus heeft. Op RIVM.nl leest u meer over de verschillende soorten testen.

Wie betaalt de coronatesten?

De kosten voor de test betaalt de overheid. U hoeft dus niet te betalen voor de test.

De teststraten in de regio Utrecht

De teststraten zijn alleen op afspraak te bezoeken. Heeft u klachten die passen bij het coronavirus? 
Bel dan naar 0800-1202 of 030- 630 54 00 en maak een afspraak voor een test.

Komt u met de fiets of lopend naar de testlocatie? Dan kan het zijn dat u buiten moet wachten voor het testen. Houd rekening met het weer.
Ons advies is als het warm weer is: neem een petje mee tegen de zon, of een paraplu. Denk ook aan voldoende water drinken. Is het fris of regenachtig? Draag warme kleding en neem een paraplu mee.

Wat moet ik doen als ik klachten krijg tijdens mijn vakantie?

Veel mensen kiezen dit jaar voor een vakantie in Nederland. Als u tijdens uw vakantie In Nederland klachten krijgt die passen bij het coronavirus, dan hoeft u niet naar huis voor een testafspraak. 
Blijf op uw vakantieadres en vermijd zoveel mogelijk andere mensen. Bel naar 0800-1202 en maak een testafspraak in de buurt van uw vakantieadres. Meer informatie leest u op Rijksoverheid.nl/coronatest.

Als u op vakantie wilt naar het buitenland, controleer dan eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’, voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Wie toch terugkomt uit een oranje of rood land wordt dringend geadviseerd 10 dagen in quarantaine te gaan.

Wilt u meer weten over het coronavirus en de maatregelen?

Let op!

Bij het testen en bron- en contactonderzoek volgen we de landelijke afspraken. We passen deze pagina daarom regelmatig aan volgens ontwikkelingen.