Ga naar de inhoud
Zoeken

Voorlichting voor scholen of kdv

 

De GGD geeft voorlichting over bijvoorbeeld teken. Waar zijn teken actief en wat moet u doen om een tekenbeet te voorkomen als u met kinderen in een groene omgeving bent.
Op de scholen ondersteunen we bij projecten en landelijke campagnes. Ook lenen we leskisten uit. We trainen jongerenwerkers op het gebied van seksuele gezondheid binnen het jongerenwerk en we geven voorlichting op de regionale asielzoekerscentra.

Seksuele voorlichting

De GGD geeft voorlichting over seksuele gezondheid, loverboys, soa en veilig vrijen. We trainen jongerenwerkers op het gebied van seksuele gezondheid binnen het jongerenwerk en we geven voorlichting op de regionale asielzoekerscentra.

Seksuele voorlichting en het basisonderwijs

GGD regio Utrecht begeleidt op sommige basisscholen in de regio het project 'Week van de Lentekriebels' . Wilt u weten wat de GGD voor uw school kan betekenen? Neem contact op via soa@ggdru.nl.
Ook leent de GGD de leskist ‘Relationele en Seksuele vorming’ uit. Meer informatie hierover vindt u op de pagina Materialen en leskisten

Seksuele voorlichting en het voortgezet onderwijs

De inzet van de GGD op het voortgezet onderwijs is afhankelijk van de keuzes die uw gemeente daarover heeft gemaakt. Wilt u weten wat de GGD voor uw school kan betekenen? Neem contact op via soa@ggdru.nl.

Met de theatergroep Kapok wordt samengewerkt om Sense bekendheid te geven onder de leerlingen. Interesse in een voorstelling? Neem contact op via soa@ggdru.nl.

Seksuele voorlichting en het vmbo

De GGD verzorgt, in het kader van Sense, voorlichtingen op het vmbo binnen de regio. Geeft u les op een roc en heeft u interesse in een voorlichting voor uw klas? Neem contact op via soa@ggdru.nl.

Voorlichting over teken

Teken komen in het hele land voor, vooral in bos, maar ook in park, hei, duinen of in de tuin. Ze zitten in de buurt van bomen of struiken in hoog gras of tussen dode bladeren of klimop. Van een tekenbeet kun je ziek worden. In Nederland kunnen teken de ziekte van Lyme overbrengen en sinds enkele jaren in zeldzame gevallen tekenencefalitis (TBE, tick-borne encephalitis).

Wanneer rekening houden met teken?

Onderneemt u met kinderen activiteiten in het groen, houd dan wel rekening met tekenbeten. Op de website www.tekenradar.nl is te zien of teken actief zijn. Bij intensief contact met het groen worden soms ook op zachte winterdagen tekenbeten opgelopen.

Zijn tekenbeten te voorkomen?

Het is lastig tekenbeten geheel te voorkomen. Teken zijn erg klein, en worden makkelijk over het hoofd gezien. Een aantal maatregelen kunnen helpen bij het voorkomen van tekenbeten:

  • Blijf zoveel mogelijk op de paden en vermijd dichte begroeiing en struikgewas.
  • Draag dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek. Stop broekspijpen in de sokken. Op lichte kleding zijn teken beter te zien.

Controleren op tekenbeten en andere maatregelen.

Tijdens een activiteit met of zonder overnachting (uitje, avondvierdaagse, spelen in het park, schoolkamp etc..) kunnen waar nodig de volgende maatregelen overwogen worden:

  • Informeer ouders of verzorgers, medewerkers en begeleiders voorafgaand aan de activiteit.
  • Herinner ouders of verzorgers aan het doen van een tekencontrole na afloop van de activiteit. GGDrU ontwikkelde hiervoor de infographic "Met kinderen in het groen? Weet wanneer je wat aan teken moet doen" (Lees voor) waarvan de achterzijde gebruikt kan worden voor ouders en verzorgers.
  • Zorg dat ouders of verzorgers en kinderen toegang hebben tot informatie over tekenbeten, zoals de informatie die op www.rivm.nl/tekenbeet wordt verstrekt, waaronder een app, een film en andere informatie.
  • Adviseer aanvullende preventieve maatregelen bij hoge blootstellingskans, bijvoorbeeld bij een excursie in bosachtige omgeving met veel contact met hoog gras en dode bladeren in de buurt van bomen en struiken.
  • Zorg voor een geschikte tekenverwijderaar. Met een spits of puntig pincet kunnen alle tekenbeten, zelfs op lastige plekjes in huidplooien, de navel of achter het oor verwijderd worden. U kunt hier zien hoe dat precies moet. Voor de meeste tekenbeten zijn andere tekenverwijderaars ook bruikbaar, zoals tangetjes, kaartjes, lepeltjes en haakjes.
  • Voer dagelijks tekencontroles uit op een schoolkamp. Maak goede afspraken hoe dit wordt georganiseerd

Een tekenbeet gevonden?

Verwijder deze dan zo snel mogelijk, hoe eerder hoe beter. De kans op de ziekte van Lyme na een tekenbeet is klein: 2 á 3 procent per tekenbeet. Noteer als school of de kinderopvang de datum en plek van de beet. Licht indien van toepassing de ouders of verzorgers in. Zorg dat de ouders de gezondheid van het kind in de gaten houden. Meer informatie over een teek verwijderen uit de huid vindt u in het menublok Instructies.