Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Melden infectieziekten

 

In kinderdagverblijven, op de buitenschoolse opvang en op scholen komen veel kinderen samen. Het is daarom goed om op die plekken extra te letten op een ongewoon hoog aantal zieken en dit te melden aan de GGD (artikel 26, meldingen instellingen). Op die manier kunnen uitbraken van infectieziekten vroegtijdig opgemerkt en bestreden worden. Door het nemen van maatregelen op het gebied van hygiëne, door brononderzoek of door het aanbieden van vaccinaties, kunnen de gevolgen voor anderen worden beperkt.

Welke infectieziekten moeten gemeld worden?

Het gaat om de volgende aandoeningen:

  • Diarree als meer dan een derde deel van een groep in één week klachten heeft.
  • Geelzucht bij één geval.
  • Huiduitslag (vlekjes) bij twee of meer gevallen binnen twee weken in dezelfde groep.
  • Schurft melden als  er één of meerdere personen zijn met de verdenking op de huidontsteking ‘schurft’.
  • Andere ernstige aandoeningen die mogelijk besmettelijk zijn: denk hierbij aan meerdere gevallen van bijvoorbeeld longontsteking of hersenvliesontsteking in korte tijd.

De GGD zal na een melding onderzoeken waardoor de aandoening wordt veroorzaakt en of maatregelen genomen moeten worden om verspreiding tegen te gaan.

Direct het kind weren en ouders informeren?

Nee, het is wenselijk om eerst te overleggen met de GGD. De GGD neemt dan met toestemming van de ouders contact op met de behandelend arts en bepaalt vervolgens of de maatregelen echt nodig zijn. Na overleg met de GGD kan er eventueel informatie worden verspreid. Maak bijvoorbeeld gebruik van één van de deurbriefjes om ouders te informeren.

Meer informatie?

Speciaal voor de Kinderopvang, basisscholen en buitenschoolse opvang is er een map gemaakt met informatie over infectieziekten, hygiëne en veiligheid. In het menublok Downloads vindt u meer informatie. Wilt u een infectieziekte melden, of heeft u vragen over besmettelijkheid voor anderen, preventiemaatregelen, hygiëne etc.? Dan kunt u de afdeling Infectieziektebestrijding bellen op werkdagen van 9.30 uur tot 16.30 uur op telefoonnummer 030 - 608 6086. Het mailadres is infectie@ggdru.nl

Informatie over hygiëne in kinderdagverblijven en de controles die hierop volgen kunt u vinden onder Toezicht.