Ga naar de inhoud
Zoeken

Testen op Corona

 

GGD regio Utrecht (GGDrU) heeft speciale teststraten ingericht om te testen op corona. Op deze pagina vindt u informatie over het testen en bron- en contactonderzoek. 

Zorgmedewerkers en leraren die een testafspraak met voorrang willen maken kunnen dit alléén telefonisch doen via 0800-8101. U krijgt dan van het Klanten Contact Center te horen wanneer, en op welke testlocatie u terecht kunt.

Vanaf 1 juni kunt u zich bij de GGD melden voor een coronatest als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Bij het maken van de afspraak vragen wij uw burgerservicenummer (BSN). Ook kunt u online een afspraak maken door in te loggen met u DigiD. Wilt u meer weten over testen op corona? Download de poster ‘Testen op het coronavirus’.  

Let op: Valt u in een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Testen op corona: Hoe werkt het?

Lees hier meer over testen op corona.

Waar kan ik me laten testen? 

GGD regio Utrecht heeft 6 teststraten (Lees voor) ingericht. Kunt u om medische redenen de teststraat niet bezoeken? Dan kijken we samen met u of we eventueel bij u thuis een test afnemen. De teststraten zijn alleen op afspraak te bezoeken. 

Een afspraak maakt u via: 0800-1202 / 030- 630 54 00 of online. Houd uw BSN-nummer(s) bij de hand. Komt u met de fiets of lopend naar de testlocatie? Dan kan het zijn dat u buiten moet wachten voor het testen. 

Centrale testlocaties:

Lokale testlocaties:

  • Utrecht Overvecht  (pilot) - lopend, met de fiets en met de auto. Alleen voor bewoners van Overvecht met de postcodes: 3561, 3562, 3563, 3564
  • Tijdelijke coronatestlocatie in Sport- en Cultureel Centrum De Camp, 
    Bosrand 15-17, 3931 AP Woudenberg
  • Mobiele testbus in de regio Utrecht
    Omdat in de gemeenten Eemnes, Mijdrecht, Lopik, Renswoude, Rhenen en Wijk bij Duurstede geen testlocatie in de buurt is, rijdt er een mobiele testbus rond in die gemeenten. Iedereen kan zich hier laten testen. Het is wel nodig dat u vooraf een afspraak maakt via de site: www.coronatest.nl of belt met het landelijk nummer 0800-1202 of het nummer van GGD regio Utrecht 030-6305400. Op basis van de postcode wordt de afspraak gepland. Of de test kan worden afgenomen bij de testbus is afhankelijk van de beschikbaarheid. Er wordt altijd gekeken naar de dichtstbijzijnde locatie.  

Wanneer en van wie ontvang ik de uitslag?

Als u telefonisch een afspraak maakt, proberen we binnen 48 uur telefonisch de uitslag met u te delen. Tijdens het maken van de afspraak kunt u aangeven dat u digitaal de uitslag wilt ontvangen. Dan ontvangt u een e-mail wanneer de uitslag klaarstaat op de coronatest website. Hier logt u in met uw DigiD om de uitslag te zien. Heb je de uitslag digitaal bekeken en is deze negatief dan word je niet meer gebeld. Bij een besmetting met het coronavirus belt de GGD en start het bron- en contactonderzoek. Als wij u telefonisch niet te pakken krijgen proberen wij het altijd weer opnieuw. Wij sturen geen smsjes met informatie over uitslagen of een oproep om u te laten testen.  

Heeft u online een afspraak gemaakt?

Dan ontvangt u automatisch de uitslag digitaal indien mogelijk binnen 48 uur. U krijgt een melding per e-mail dat uw uitslag bekend is. U kunt uw uitslag inzien door in te loggen met uw DigiD op de coronatest website. Bij een besmetting met het coronavirus belt de GGD en start het bron- en contactonderzoek. Als wij u telefonisch niet te pakken krijgen proberen wij het altijd weer opnieuw.
Wij sturen geen smsjes met informatie over uitslagen of een oproep om u te laten testen. 

Wat moet ik doen terwijl ik wacht op de uitslag?

Als u zich heeft laten testen blijft u thuis tot u de uitslag heeft. U mag niet naar het werk, school, of de winkel. U kunt geen bezoek ontvangen. Meer over wat u wel en niet mag doen als u wacht op de uitslag leest u op de website van de Rijksoverheid.

Wat geldt er voor mijn huisgenoten?

Heeft u huisgenoten? Zij blijven ook thuis als u naast milde coronaklachten ook last heeft van koorts of benauwdheid. Zodra uw huisgenoten klachten krijgen moeten zij zich ook laten testen op corona. Lees meer hierover op rijksoverheid.nl

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb, wat nu? 

Blijkt uit de test dat u corona heeft? Dan wordt u gebeld door een GGD-medewerker voor het het bron- en contactonderzoek. U hoort van de GGD wat u moet doen, zoals thuis in isolatie gaan. Uw huisgenoten blijven 10 dagen thuis in quarantaine. Het is belangrijk dat u zelf uw huisarts, werkgever en/of bedrijfsarts informeert. Als wij u telefonisch niet te pakken krijgen proberen wij het altijd weer opnieuw. Wij sturen geen smsjes met informatie over uitslagen of een oproep om u te laten testen.

Welke test gebruikt de GGD? 

GGD’en nemen de PCR-test af. Daarmee kijken we of iemand het coronavirus op dat moment heeft. Met een wattenstaaf nemen we een uitstrijkje uit de neus en keel. Het laboratorium onderzoekt of u het coronavirus heeft. Als dat zo is dan staat vast dat deze persoon op dat moment met het virus heeft.  Op RIVM.nl leest u meer over de verschillende soorten testen. De kosten voor de test betaalt de overheid. U hoeft dus niet te betalen voor de test.

Wilt u meer weten over het coronavirus en de maatregelen?

Let op!

Bij het testen en bron- en contactonderzoek volgen we de landelijke afspraken. We passen deze pagina daarom regelmatig aan volgens ontwikkelingen.