Ga naar de inhoud
Zoeken

Testen op Corona

 

GGD regio Utrecht (GGDrU) heeft speciale teststraten ingericht om te testen op corona. Op deze pagina vindt u informatie over het testen en bron- en contactonderzoek. 

Vanaf 1 juni kunt u zich bij de GGD melden voor een coronatest als u klachten heeft die passen bij het coronavirus. Zoals:

  • hoesten,
  • neusverkoudheid,
  • keelpijn
  • koorts en
  • verlies van reuk of smaak.

U hoeft niet eerst naar een (huis)arts voor een doorverwijzing; u kunt direct een afspraak maken bij de GGD. U kunt ons bellen op: 0800-1202 of 030- 630 54 00. Bij het maken van de afspraak vragen wij uw burgerservicenummer (BSN). Houd uw BSN-nummer daarom bij de hand. Ook kunt u zelf online een afspraak maken door in te loggen met u DigiD. Ga hiervoor naar de website: www.coronatest.nl Lees hier meer over het maken van een afspraak (Lees voor).

Let op: Valt u in een risicogroep of bent u ernstig ziek? Heeft u bijvoorbeeld hoge koorts of bent u benauwd? Bel uw huisarts, behandelend arts of de huisartsenpost. Bel in een levensbedreigende situatie altijd 112.

Testen op corona: Hoe werkt het?

Heeft u klachten zoals verkoudheid, hoesten, verhoging of verlies van smaak en geur? Maak een afspraak voor een test bij de GGD: 0800-12 02 of 030- 630 54 00. Testen: Teststraat of Mobiel team (bij medische noodzakelijkheid). Uitslag: blijf thuis tot de uitslag. Het streven is dat u binnen 48 uur de uitslag ontvangt. Heeft u het coronavirus? Er volgt bron- en contactonderzoek door ggdru. Contactonderzoek: Maak een lijstje van uw contacten vanaf 2 dagen voor de start van de klachten. Ggdru geeft advies en neemt contact op met betrokkenen die risico hebben gelopen.

Lees hier meer over testen op corona (Lees voor).

Waar kan ik me laten testen? 

GGD regio Utrecht heeft in de regio deze teststraten ingericht. Kunt u om medische redenen de teststraat niet bezoeken? Dan kijken we samen met u of we eventueel bij u thuis een test afnemen.  

Wanneer en van wie ontvang ik de uitslag?

We proberen om binnen 48 uur telefonisch de uitslag met u te delen. In sommige gevallen kan dit wat langer duren. Blijf thuis totdat de uitslag bekend is. Meer over wat u wel en niet mag doen als u wacht op de uitslag leest u op de website van de rijksoverheid. U wordt gebeld met de uitslag. Bij een besmetting met het coronavirus belt de GGD en start het bron- en contactonderzoek.  

Uit de test blijkt dat ik het coronavirus heb, wat nu? 

Wij bellen u. De GGD onderzoekt met wie u contact heeft gehad in de besmettelijke fase. Dit noemen we bron- en contactonderzoek. Daarmee sporen we besmette personen zo snel mogelijk op, zodat zij anderen niet besmetten.  Schrijf alvast op met wie u de afgelopen dagen contact hebt gehad (twee dagen voor de klachten zijn ontstaan). De personen die risico hebben gelopen, krijgen advies op maat (volgens de RIVM-richtlijnen). Dit advies hangt samen met de gelopen risico’s en de klachten die zij zelf hebben.  

Welke test gebruikt de GGD? 

GGD’en nemen de PCR-test af. Daarmee kijken we of iemand het coronavirus op dat moment heeft. Met een wattenstaaf nemen we een uitstrijkje uit de neus en keel. Het laboratorium onderzoekt of u het coronavirus heeft. Als dat zo is dan staat vast dat deze persoon op dat moment met het virus heeft. Op RIVM.nl leest u meer over de verschillende soorten testen.

Wie betaalt de coronatesten?

De kosten voor de test betaalt de overheid. U hoeft dus niet te betalen voor de test.

De teststraten in de regio Utrecht

De teststraten zijn alleen op afspraak te bezoeken. Heeft u klachten die passen bij het coronavirus? 
Bel dan naar 0800-1202 of 030- 630 54 00 en maak een afspraak voor een test.

De teststraat bezoeken

Komt u met de fiets of lopend naar de testlocatie? Dan kan het zijn dat u buiten moet wachten voor het testen. Houd rekening met het weer. Ons advies is als het warm weer is: neem een petje mee tegen de zon, of een paraplu. Denk ook aan voldoende water drinken. Is het fris of regenachtig? Draag warme kleding en neem een paraplu mee.

Wat moet ik doen als ik klachten krijg tijdens mijn vakantie?

Veel mensen kiezen dit jaar voor een vakantie in Nederland. Als u tijdens uw vakantie In Nederland klachten krijgt die passen bij het coronavirus, dan hoeft u niet naar huis voor een testafspraak. 
Blijf op uw vakantieadres en vermijd zoveel mogelijk andere mensen. Bel naar 0800-1202 en maak een testafspraak in de buurt van uw vakantieadres. Meer informatie leest u op Rijksoverheid.nl/coronatest.

Als u op vakantie wilt naar het buitenland, controleer dan eerst het reisadvies voor dat land op Nederlandwereldwijd.nl. Het wordt afgeraden om op vakantie te gaan naar ‘oranje landen’, voor ‘rode landen’ geldt een negatief reisadvies. Wie toch terugkomt uit een oranje of rood land wordt dringend geadviseerd 14 dagen in quarantaine te gaan.

Wilt u meer weten over het coronavirus en de maatregelen?

Let op!

Bij het testen en bron- en contactonderzoek volgen we de landelijke afspraken. We passen deze pagina daarom regelmatig aan volgens ontwikkelingen.