Ga naar de inhoud
Zoeken

Ramadan en corona

 

Veelgestelde vragen en handige informatie.

Kan ik dit jaar vasten?

Regels om te beoordelen of je kan vasten zijn door corona niet veranderd. Let wel op, als je ziek bent moet je jezelf niet nog zieker maken door te gaan vasten.

Kan ik familie uitnodigen bij het verbreken van het vasten (ofwel de iftar)?

Verbreek het vasten zoveel mogelijk thuis, binnen het eigen huishouden. Ontvang zo min mogelijk bezoek (maximaal 3 bezoekers) en houd dan 1,5 meter afstand. Zie ook deze pagina en de factsheet van de Rijksoverheid.

Kan ik tijdens Ramadan naar buiten om te wandelen?

Thuisblijven is belangrijk, maar je mag even naar buiten om te bewegen. Houd buiten 1,5 meter afstand van andere mensen. Voor kleine kinderen is het goed om buiten te spelen.

Loop ik meer risico op corona als ik ga vasten?

Nee, maar het is wel belangrijk om 1,5 meter afstand te houden en zo min mogelijk mensen te zien. Daardoor wordt besmetting voorkomen (bron: RIVM).

Ik ben ziek geworden tijdens de Ramadan, wat moet ik doen?

Overleg telefonisch met uw huisarts als u ziek bent geworden tijdens de Ramadan. Vraag aan uw huisarts welke gezondheidsrisico u en uw omgeving loopt als u blijft vasten en volg het advies van de arts op (bron: Thuisarts.nl).

Kan ik naar de moskee gaan om te bidden?

Samenkomen voor gebed in de Moskee is nog steeds verboden. Mocht u willen bidden, bid dan thuis en vraag na bij uw moskee wat zij tijdens de ramadan aanbieden (bijv. online begeleiding van het gebed).

Filmpjes over een gezonde en veilige Ramadan

Dit jaar ziet Ramadan er anders uit dan andere jaren. We blijven zo veel mogelijk thuis. En we houden anderhalve meter afstand van elkaar. In de filmpjes vertellen verschillende mensen over het corona-virus en over de Ramadan. Ook vertellen ze wat je kunt doen om gezond te blijven. Zo kun je goed op elkaar, en op jezelf letten. De films zijn beschikbaar in het Turks, Marokkaans Arabisch en Marokkaans Berbers.

Meer informatie

  • Factsheet Ramadan coronacrisis van Rijksoverheid, speciaal voor gemeenten.
  • Meer informatie over corona voor anderstalige gemeenschappen vindt u op de website van GGD Amsterdam. Indien gewenst kan GGD Amsterdam een online meeting organiseren voor sleutelfiguren en organisaties over het thema Corona en Ramadan.

Helpdesks in andere talen

  • De Facebookpagina C19Helpdesk is van maandag tot vrijdag tussen 14.00 en 16.00 uur beschikbaar voor vragen over Corona, via telefoonnummer 085-580 88 00. Er wordt Arabisch en Tigrinya gesproken.
  • Het Samenwerkingsverband Marokkaanse Nederlanders heeft een hulplijn voor vragen over corona. Bereikbaar maandag tot en met vrijdag van 13.00 tot 16.00 uur op 030-305 01 00.
  • De informatielijn voor ouderen van het Netwerk van Organisaties van Oudere Migranten (NOOM) in samenwerking met ouderenorganisatie KBO-PCOB. Bij de infolijn werken ook mensen met een Caribische, Chinese, Italiaanse, Marokkaanse, Molukse, Spaanse, Surinaamse of Turkse achtergrond. Bereikbaar via 030-340 06 00 op maandag tot en met vrijdag van 9.00 tot 17.00 uur.
  • Whatsapp Hulplijn Rode Kruis in Marokkaans, Berbers en Turks