Ga naar de inhoud
Zoeken

Archief Coronavirus in de regio Utrecht

24 maart - 10:30 uur

Consultatiebureau Mijdrecht sluit vanaf maandag 30 maart a.s.

Het consultatiebureau wordt verplaatst naar Vinkeveen: Scholeksterlaan 2 (3645 KC) Vinkeveen.

23 maart - 19.30 uur

Het kabinet heeft aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus.

Minister-president Rutte en de ministers De Jonge, Grapperhaus en Van Rijn lichtten de maatregelen (gebaseerd op advies van het RIVM) maandag 23 maart 2020 toe tijdens een persbijeenkomst. Lees de aangescherpte maatregelen die vanavond ingaan. Of bekijk de poster over de aangescherpte maatregelen (Lees voor).

23 maart – 14.30 uur

Het blijkt dat de maatregelen ter voorkoming van het verspreiden van het coronavirus nog niet voor iedereen duidelijk zijn.

Voor de volledigheid: ga niet naar buiten als het niet nodig is. Moet je naar buiten, houd dan minstens anderhalve (1,5) meter afstand tot andere mensen. Probeer maximaal één keer per week boodschappen te doen. Heb je koorts eventueel met verkoudheidsklachten of hoesten, blijf dan thuis totdat je tenminste 24 uur klachtenvrij bent. 

23 maart - 13.30 uur

Vanaf vandaag is het consultatiebureau in Kockengen gesloten.

Ouders zijn gebeld dat ze met hun kind naar de locatie in Breukelen kunnen gaan (adres: De Angstel 33 in Breukelen).  Vorige week sloten ook al de consultatiebureaus in de dorpshuizen van Ameide en Lexmond en werden ouders verwezen naar de locatie in Vianen (adres: Hof van Batenstein 6 in Vianen). Ook in Bunnik ging het consultatiebureau dicht en kan men terecht in Zeist (adres: Bergweg 1 in Zeist). Het sluiten van deze consultatiebureaus is het gevolg van het sluiten van de verpleeg-en verzorgingshuizen voor bezoek om besmettingen met het Coronavirus te voorkomen.

23 maart - 10.00 uur

Chinese gemeenschap doneert mondkapjes, brillen en jassen'

Vrijdagmiddag 20 maart ontving GGD regio Utrecht een donatie van 500 isolatiejassen, 1.500 mondkapjes, 50.000 paar handschoenen en 360 veiligheidsbrillen namens de Chinese gemeenschap. De Chinese gemeenschap in Nederland wil hiermee een bijdrage leveren aan de strijd tegen het Corona-virus in Nederland.  Jaap Donker, directeur GGD regio Utrecht, ontving de delegatie en bedankte ze namens de regio;  “Dit prachtige initiatief is een mooi voorbeeld van waar een crisis toe kan leiden. Wij zijn heel blij met dit mooie gebaar van de Chinese gemeenschap en kunnen het heel goed gebruiken gezien de schaarste aan beschermingsmiddelen. We gaan deze voorraad verdelen over o.a. de ziekenhuizen, huisartsen in de regio”. 

Deze donatie is mogelijk gemaakt door: de heer T.P. Chi, voorzitter van Landelijke Federatie van Chinese Organisaties in Nederland, de heer Y. Shu, voorzitter van de Stichting Quingtian Nederland  en andere sponsoren namens de Chinese Gemeenschap in Nederland.

23 maart – 9.30 uur

Sinds de eerste bevestigde positief geteste persoon met coronavirus in de regio Utrecht, houden wij deze liveblog bij. Tot en met zondag 22 maart publiceerden we dagelijks het nieuwe aantal besmettingen in ons werkgebied (de provincie Utrecht). Vanaf vandaag verwijzen voor updates over het aantal positief geteste personen naar de website van het RIVM. Het testbeleid van het RIVM is de afgelopen periode gewijzigd. Dit testbeleid is erop gericht om vooral kwetsbare mensen beter te kunnen vinden, hen te beschermen en op tijd te kunnen behandelen. Het aantal bevestigde positief geteste personen is hierdoor geen goede graadmeter meer voor het totale aantal besmettingen in de regio. Wel blijven we andere relevante updates delen op deze pagina.

22 maart - 15.40 uur

Er zijn 57 nieuwe besmettingen bevestigd en 1 persoon is overleden. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Houten, IJsselstein, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vijfheerenlanden en Woerden. 

22 maart - 14.30 uur

Bekijk de nieuwe folders:

21 maart 18.00 uur

We krijgen veel vragen over persoonsberschermende middelen zoals mondneusmaskers. Werk je in de zorg, maak je je zorgen of wil je weten voor wie persoonsbeschermende middelen zijn? Het RIVM heeft hierover richtlijnen opgesteld.

21 maart- 15.40 uur

Er zijn 52 nieuwe besmettingen bevestigd en 3 personen overleden. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Bunnik, De Bilt, Houten, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, Woerden en Zeist. 

21 maart- 12.15 uur

Minder soa-spreekuren, wel spoed en klachten
De GGD speelt een belangrijke rol bij de bestrijding van het corona-virus. Medewerkers van Seksuele Gezondheid ondersteunen op dit moment het team Infectieziektebestrijding. Daarom zijn er minder soa-spreekuren en is deze afdeling minder goed telefonisch bereikbaar.
Meer informatie leest u in ons nieuwsbericht.

20 maart - 15:45

Er zijn 37 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Bunnik, De Bilt, De Ronde Venen, Lopik, Nieuwegein, Oudewater, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Wijk bij Duurstede, Woerden, Woudenberg en Zeist. 

20 maart - 14:00

De komende weken zijn veel gezinnen thuis; scholen zijn dicht en veel ouders werken thuis. Wij bieden graag wat nuttige tips (Lees voor) om die thuisblijfperiode een goede invulling te geven.

19 maart - 14.30 uur

Er zijn 23 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Baarn, Bunnik, Houten, Leusden, Nieuwegein, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Utrecht en Veenendaal.

18 maart - 14.00 uur 

Er zijn 26 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, De Bilt, Bunnik, IJsselstein, Leusden, Lopik, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Woerden en Woudenberg.  

18 maart - 10.30 uur

Ter nagedachtenis aan de tramaanslag Utrecht op 18 maart 2019 geven wij graag gehoor aan de oproep om een minuut stilte in acht te nemen om 10:43 uur. Dit uit respect voor de slachtoffers, nabestaanden en andere betrokkenen. Ook ons publiekstelefoonnummer is dan een minuut niet bereikbaar.

17 maart – 21.00 uur

Tot onze spijt moeten we vanavond melden dat een patiënte die besmet was met het coronavirus is overleden. De overledene was een patiënte van het Meander Medisch Centrum in Amersfoort. Zij is de eerste overledene in de regio Utrecht.

17 maart 18.30 uur

Tijdelijk geen reizigersspreekuren door drukte rondom het coronavirus.
Per donderdag 19 maart zal het reizigersspreekuur van GGDrU tijdelijk niet meer doorgaan. Op dit moment is het ook niet mogelijk om een nieuwe afspraak te maken voor een reisadvies en reisvaccinaties.

Meer informatie leest u in ons nieuwsbericht.

17 maart - 14.30 uur

Er zijn 21 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, De Bilt, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Soest, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden en Zeist. 

17 maart- 14.00 uur

Dagelijks bellen veel inwoners ons met vragen over het coronavirus. Als u ’s ochtends na 11.00 uur of ’s middags na 14.30 uur belt, is de kans dat het grootst dat u snel een medewerker aan de telefoon krijgt. Op andere tijdstippen kan het zijn dat u wat langer moet wachten.
Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is: 030 - 630 54 00. Dit nummer is van maandag tot en met zondag bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

17 maart-  12.45 uur

Aangepaste werkwijze Jeugdgezondheidszorg.
De GGD is erg druk met alle vragen rondom het coronavirus. Dit vraagt extra inzet van alle artsen en verpleegkundigen die werken voor de GGD, dus ook van de afdeling Jeugdgezondheidszorg. Informatie hierover leest u in het nieuwsbericht

17 maart - 9.00 uur

Er worden veel vragen gesteld over wat 'social distancing' nu betekent. Een duidelijk uitleg kunt u vinden op de website van Rijksoverheid.

16 maart -14.30 uur

Er zijn 32 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, De Bilt, IJsselstein, Lopik, Nieuwegein, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede en Woerden. 

16 maart - 14.00 uur

Tijdelijk minder bezetting Reisadvies
Vanwege het coronavirus hebben wij op dit moment helaas minder artsen en verpleegkundigen beschikbaar voor onze reguliere dienstverlening. Daarom zullen er de komende weken minder reizigersspreekuren zijn. Wij houden het reizigersspreekuur op één locatie: in het Stadskantoor Utrecht.

Meer informatie leest u in ons nieuwsbericht.

15 maart - 17.00 uur

Heeft u een afspraak bij het consultatiebureau?  Heeft uw kind last van: 

  • flinke neusverkoudheid 
  • of hoesten of benauwdheid 
  • of koorts boven de 38,5 graden?

Of heeft u zelf last van:

  • neusverkoudheid 
  • of hoesten 
  • of keelpijn 
  • of koorts boven de 38 graden? 

Kom dan niet naar het consultatiebureau, maar neem contact op met het Service Center via 033-460 00 46.

15 maart - 14.00 uur

Er zijn 19 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Utrecht, Leusden, Zeist, De Ronde Venen, Amersfoort, IJsselstein, Oudewater en De Bilt.

Aangepast testbeleid: Mensen met milde klachten worden niet meer getest omdat er een landelijke maatregel is om thuis te blijven bij de eerste klachten. Daarnaast wordt er meer getest onder risicogroepen. Ook heeft de overheid op 12 maart mensen opgeroepen om sociale contacten te verminderen. Zie ook berichtgeving RIVM.

14 maart - 15.00 uur

Er zijn 12 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Utrecht, IJsselstein, Zeist, Wijk bij Duurstede en Nieuwegein.

13 maart - 14.00 uur

Er zijn 14 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, IJsselstein, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug en Zeist. 

12 maart - 18.00 uur 

Er zijn nieuwe maatregelen tegen verspreiding coronavirus in Nederland van het RIVM. Lees het nieuws van het RIVM. 

12 maart - 15.00 uur

Er zijn 8 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Utrecht, De Bilt, Vijfheerenlanden, Wijk bij Duurstede, en Stichtse Vecht. 

11 maart - 14.30 uur

Er zijn 11 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Amersfoort, Soest, Utrecht, Veenendaal, Woudenberg en Zeist. Het betreft mensen die in Italië zijn geweest of in Nederland contact hebben gehad met bekende besmette personen. 

Heeft u vragen over het Coronavirus? Bekijk de veelgestelde vragen op de website van het RIVM. U kunt ook contact opnemen met het publieksnummer van GGD regio Utrecht; 030 - 630 54 00. Dit nummer is van maandag tot en met zondag bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur.

11 maart - 11.30 uur

Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is: 030 - 630 54 00. Dit nummer is bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur.

11 maart - 10.45 uur

We krijgen veel vragen binnen van mensen die bezorgd zijn om het coronavirus en een test willen laten afnemen. De GGD test naar de richtlijnen van het RIVM. Deze richtlijnen volgen we om de verspreiding in Nederland goed in de gaten te houden. De richtlijnen van het RIVM veranderen soms. Wij houden dit nauwlettend in de gaten. Volg zelf ook altijd de richtlijnen van het RIVM om te bepalen of het in uw geval nodig is om de huisarts te bellen. De huisarts bepaalt samen met de GGD of het afnemen van een test nodig is. Het is belangrijk dat alle mensen die volgens de richtlijnen een test nodig hebben, die ook krijgen. We testen dus niet iedereen. Zo kunnen we garanderen dat er voldoende testvoorzieningen beschikbaar zijn voor de mensen die ze het meest nodig hebben.  

11 maart - 10.30 uur

Op dit moment geldt er in de regio Utrecht geen beperking voor het organiseren of bezoeken van evenementen. GGDrU adviseert dit nu ook niet. Wel kunnen organisaties zelf besluiten evenementen af te lasten of uit te stellen. Volg de belangrijkste adviezen van het RIVM bij het bezoeken van een evenement.

11 maart - 8.30 uur

De pers kan per vandaag bellen met het volgende nummer: 030-608 6065

10 maart - 14:30 uur

Er zijn 7 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten De Bilt, Utrecht en Amersfoort. Het betreft mensen die in Italië zijn geweest of in Nederland contact hebben gehad met bekende besmette personen. Het brengt het totaal aantal besmettingen in de regio Utrecht op 60.
Heeft u vragen over het Coronavirus? Bekijk de veelgestelde vragen op de website van het RIVM. U kunt ook contact opnemen met het publieksnummer van GGD regio Utrecht; 030 - 630 54 00. Dit nummer is van maandag tot en met vrijdag bereikbaar van 08.30 tot 17.00 uur.

10 maart - 9.00 uur

Goed je handen wassen, hoesten en niezen in de binnenkant van je elleboog en papieren zakdoekjes gebruiken. Die algemene hygiënemaatregelen zijn belangrijk om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Op advies van het RIVM wordt sinds maandagavond 9 maart 2020 ook opgeroepen om geen handen te schudden.

10 maart - 9.00 uur

De pers kan per vandaag bellen met het volgende nummer: 030-608 6065.

9 maart - 15:00 uur

Er zijn vandaag (maandag 9 maart) geen positieve uitslagen gemeld bij GGDrU van nieuwe coronapatiënten. Alle werkzaamheden om corona in te dammen, lopen gewoon door. We blijven testen op mogelijke besmettingen. En ook de contactonderzoeken lopen door. Morgen volgt weer een update. Wij publiceren dit dagelijks op onze liveblog.

9 maart - 14:30 uur

We krijgen veel vragen binnen over waarom we in Nederland andere maatregelen nemen dan in het buitenland. Op de website van Rijksoverheid wordt de aanpak in Nederland uitgebreid uitgelegd.

9 maart - 9.00 uur

Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is: 030 - 630 54 00. Dit nummer is bereikbaar van 8:30 tot 17:00 uur.

De pers kan per vandaag bellen met het volgende nummer: 030-608 6065.

8 maart - 15.00 uur

Er zijn 6 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Utrecht, Stichtse Vecht, IJsselstein en Utrechtse Heuvelrug. Het betreft mensen die in Italië zijn geweest of in Nederland contact hebben gehad met bekende besmette personen. Het brengt het totaal aantal besmettingen in onze regio op 53.

Heeft u vragen over het Coronavirus? Bekijk de veelgestelde vragen op de website van het RIVM. U kunt ook contact opnemen met het publieksnummer van GGDrU; 030 - 630 54 00. Dit nummer is vandaag bereikbaar tot 16.00 uur en vanaf maandag tussen 8.30 en 17.00 uur.

8 maart - 9.00 uur

Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is: 030 - 630 54 00 (dit weekend bereikbaar van 9.00-16.00uur)

De pers kan per vandaag bellen met het volgende nummer: 030 608 60 65


7 maart - 14.30 uur

Vandaag zijn er 7 nieuwe besmettingen bevestigd in de regio Utrecht. De besmette personen komen uit de gemeenten Houten, De Bilt en Stichtse Vecht. De meerderheid is op vakantie geweest in Italië.

7 maart - 10.00 uur

Het telefoonnummer voor publiek met vragen over het coronavirus is: 030 - 630 54 00 (dit weekend bereikbaar)

De pers kan bellen met het volgende nummer: 030 - 608 6065


6 maart - 14.15 uur

Vandaag zijn 14 nieuwe besmettingen bevestigd in de regio Utrecht. De besmette personen komen uit de gemeenten Utrecht, Zeist, De Bilt, Soest, Utrechtse Heuvelrug, Woerden, Stichtse Vecht en Wijk bij Duurstede. De meerderheid is op vakantie geweest in Italië. Uit het contactonderzoek zijn twee nieuwe besmettingen voortgekomen.


5 maart - 15.50 uur

Tot gisteren waren in de regio Utrecht 3 coronabesmettingen bekend. Vandaag zijn 22 nieuwe besmettingen bevestigd. De besmette personen komen uit de gemeenten Utrecht, Houten, De Bilt, Soest en Stichtse Vecht. De meerderheid is op vakantie geweest in Italië.

In de regio Utrecht zijn we goed voorbereid op de toename van het aantal besmettingen. We werken dagelijks samen met het RIVM, huisartsen, ziekenhuizen en laboratoria.

Meer actuele informatie vind je op de website van het RIVM. Voor vragen: bel het landelijke informatienummer 0800-1351.


4 maart - 8.00 uur

Coronabesmettingen in Utrecht
Dinsdag 3 maart maakte het Utrechtse Diakonessenhuis bekend dat 2 patiёnten in het ziekenhuis mogelijk zijn besmet met het coronavirus. De patiёnten worden in strikte isolatie behandeld. Definitieve uitslag volgt.

Lees meer over deze besmettingen op www.diakonessenhuis.nl


3 maart - 16.15 uur

Heeft u een afspraak bij het consultatiebureau?  En bent u in een risicogebied voor verspreiding van het coronavirus geweest en heeft u of uw kind koorts en luchtwegklachten? Kom dan niet naar het consultatiebureau, maar neem contact op met het Service Center via 033-460 00 46.

3 maart - 16.00 uur

Er zijn geen nieuwe besmettingen in de provincie Utrecht. GGDrU heeft het contactonderzoek rond de drie bevestigde patiënten afgerond.

3 maart - 11.45 uur

Veelgestelde vragen over het coronavirus en de kinderopvang vindt u op www.rijksoverheid.nl.

3 maart - 10.45 uur

Op www.rijksoverheid.nl vindt u de meest recente informatie over het coronavirus zoals de hygiёnemaatregelen. Ook vindt u daar informatie over de aanpak van het coronavirus in Nederland. 


2 maart - 15.00 uur

In Utrecht zijn twee coronabesmettingen geconstateerd. Het betreft een stel (zonder kinderen) dat inmiddels in zogenaamde 'thuisisolatie' geplaatst is. Het contactonderzoek dat GGDrU in dit soort situaties altijd doet vindt nu plaats. Het is belangrijk om te weten dat de GGD altijd contact legt met mensen die risico van besmetting hebben gelopen.

De Veiligheidsregio Utrecht is samen met GGDrU goed uitgerust om deze situatie aan te pakken.

2 maart - 13.30 uur

Er is een coronabesmetting in Houten. Onder voorschriften van GGDrU is de patiënt en het gezin na terugkeer van vakantie in zogenaamde 'thuisisolatie' geplaatst. De kinderen uit het gezin gaan niet naar school. De scholen van de kinderen zijn geïnformeerd door GGDrU. Het contactonderzoek dat GGDrU in dit soort situaties altijd doet vindt nu plaats. Het is belangrijk om te weten dat de GGD altijd contact legt met mensen die risico van besmetting hebben gelopen.
De Veiligheidsregio Utrecht is samen met GGDrU goed uitgerust om deze situatie aan te pakken.

Op de website van het RIVM treft u de laatste informatie aan, evenals vragen en antwoorden.