Ga naar de inhoud
Zoeken

Coronavirus in de regio Utrecht - liveblog

 

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Telefoonnummers Corona en bereikbaarheid

Het telefoonnummer voor inwoners met vragen over het coronavirus is 030 - 630 54 00
Dit telefoonnummer is bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur ook in het weekend en op feestdagen.

Of bel de landelijke informatielijn 0800-1351 (dagelijks van 8.00 tot 20 uur).

Professionals met klachten die zich willen laten testen 

Poster Welke informatie vind je waar en wie kun je daarvoor bellen?

Hulplijnen

Tijdens de coronacrisis kunt u misschien hulp gebruiken. Wij hebben de verschillende hulplijnen voor u op een rij gezet. Zo zijn er bijvoorbeeld hulplijnen voor mantelzorgers, jongeren, ouderen. Kortom, voor iedere doelgroep of situatie is er wel eentje beschikbaar.

28 mei - 17.00 uur

Onderzoek GGD regio Utrecht naar het gedrag bij de bestrijding van het coronavirus 

Samen met het RIVM onderzoeken wij de invloed van de maatregelen rond corona op ons dagelijks leven. Wij willen graag weten hoe u de maatregelen om verspreiding van het virus tegen te gaan ervaart. En: lukt het u om u eraan te houden? Helemaal belangrijk voor ons om te weten nu de maatregelen worden versoepeld. Doe mee! Want: alleen samen krijgen we corona onder controle. Meer informatie leest u in ons nieuwsbericht. De vragenlijst vindt u hier.

27 mei - 16.45 uur

Vanaf 1 juni testen mogelijk voor iedereen met milde klachten

Iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, kan vanaf 1 juni via een landelijk nummer een afspraak maken om zich te laten testen bij de GGD.  Het nummer wordt op 1 juni om 08.00 uur bekendgemaakt en is vanaf dat moment zeven dagen per week, van 08.00 uur tot 20.00 uur bereikbaar om een afspraak te maken bij een testlocatie in de buurt. In heel Nederland is het aantal testlocaties van de GGD’en uitgebreid tot ruim 80. Is er sprake van een besmetting met het coronavirus dan start de GGD een bron- en contactonderzoek. Lees het volledige bericht op de website van de Rijksoverheid.

26 mei - 17.00uur

Nieuwsflitsen voor kinderopvang en scholen regio Utrecht update Corona

Deze nieuwsflitsen zijn te vinden op onze website op de pagina: Coronavirus: informatie voor scholen en kinderopvang

25 mei - 15.30 uur

Opening corona-teststraat in Veenendaal

Vandaag openen we de corona-teststraat in Veenendaal op de locatie van de voormalige fabriek Ritmeester. Wij testen hier inwoners met klachten op corona. Meer weten over testen of hoe de teststraat werkt? Kijk op onze website of bekijk de film: www.rtvutrecht.nl/nieuws/2040761/

20 mei - 15.00 uur

Onderwijs gaat stap voor stap open

Het gaat goed met de bestrijding van het coronavirus, waardoor het onderwijs stap voor stap open kan. Leerlingen in het voortgezet onderwijs en het voortgezet speciaal onderwijs (vso) gaan per 2 juni weer naar school. Het primair onderwijs gaat op 8 juni volledig open. Lees ons nieuwsbericht.

20 mei - 14.00 uur

Eén loket voor mentale gezondheid bij COVID-19

Mensen met vragen over psychosociale gevolgen van de coronacrisis kunnen terecht bij het Informatie- en Verwijscentrum COVID-19 (IVC). Het centrum biedt actuele, toegankelijke en betrouwbare informatie en brengt de vele initiatieven bij elkaar, die erop gericht zijn mensen informatie, ondersteuning of hulp te bieden over de gevolgen van het coronavirus. Ook brengt het IVC mensen als nodig in contact met verschillende soorten hulp-, zorg- en dienstverleners. Lees het volledige nieuwsbericht.

20 mei - 11.30 uur

Buitenschoolse opvang vanaf 8 juni weer volledig open

De buitenschoolse opvang (BSO) gaat vanaf 8 juni weer volledig open. De kinderen kunnen vanaf dan weer op hun normale vertrouwde dagen op de BSO terecht. Daarmee stopt ook de vergoeding die ouders van de overheid ontvangen voor het doorbetalen van de eigen bijdrage voor de kinderopvang. De vergoeding geldt voor de periode van 16 maart tot 8 juni. De noodopvang overdag stopt in principe. De noodopvang in de avonden en in het weekend is vanaf 8 juni aanstaande alleen voor ouders open die in de zorg werken. Dat heeft het kabinet zojuist bekendgemaakt. Lees het volledige nieuwsbericht.

20 mei - 9.30 uur

Per 1 juni worden enkele maatregelen versoepeld

Zolang het coronavirus onder controle blijft, komt er stap voor stap meer ruimte. Per 1 juni kunnen we in Nederland opnieuw enkele maatregelen versoepelen: ‘alleen’ wordt weer iets meer ‘samen’. Lees meer over de versoepeling en de voorwaarden: rijksoverheid.nl/actueel/nieuws/2020/05/19/corona-aanpak-de-volgende-stap

18 mei - 10.30 uur

GGD’en klaar voor uitgebreid testen en bron- en contactonderzoek

In juni kunnen alle Nederlanders met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. Is iemand besmet dan volgt bron- en contactonderzoek. Landelijk heeft GGD GHOR Nederland een opschalingsplan opgesteld. GGD regio Utrecht heeft hier input op geleverd en vertaalt dit plan door naar de lokale situatie. Lees verder

18 mei - 8.30 uur

Grootschalig landelijk onderzoek door RIVM en GGD-en

Momenteel vindt er een grootschalig landelijk onderzoek plaats van het RIVM en GGD-en in Nederland. Het onderzoek staat stil bij hoe mensen in Nederland de coronacrisis beleven en hoe zij hierop reageren. Het onderzoek bestaat uit meerdere peilingen. Bekijk hier de regionale resultaten van de eerste peiling terug.

12 mei - 11.45 uur

Verruiming bezoekregeling St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort

De regering heeft op 6 mei 2020 tijdens een persconferentie aangegeven dat met een beperkt aantal verpleeghuizen voorzichtig wordt gestart met het realiseren van een bezoekregeling. De directeuren Publieke Gezondheid van GGD-regio’s bepalen welk verpleeghuis mag beginnen met de aangepaste bezoekregeling. Landelijk gaan 25 verpleeghuizen voorzichtig open. In de regio Utrecht wordt de bezoekregeling van het St. Pieters en Bloklands Gasthuis in Amersfoort voorzichtig verruimd. 

Kijk voor meer informatie op de website van Rijksoverheid.