Ga naar de inhoud
Zoeken

Coronavirus in de regio Utrecht - liveblog

 

Op deze pagina houden we u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de regio Utrecht.

Telefoonnummers Corona en bereikbaarheid

Het telefoonnummer voor inwoners met vragen over het coronavirus is 030 - 630 54 00
Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.30 tot 17.00 uur.

Of bel de landelijke informatielijn 0800-1351
Dit telefoonnummer is dagelijks bereikbaar van 8.00 tot 20.00 uur. 

Zorgmedewerkers met klachten die zich willen laten testen kunnen bellen met het Saltro callcenter op: 030 - 200 64 34. Het callcenter is dagelijks bereikbaar van 9.00 tot 18.00 uur.

Poster Welke informatie vind je waar en wie kun je daarvoor bellen?

Hulplijnen

Voor iedereen
De Luisterlijn via: 0900-0767 Dagelijks dag en nacht bereikbaar. Ook via de chat: www.deluisterlijn.nl
Het Rode Kruis via: 070-445 58 88. Dagelijks van 9.00 tot 21.00 uur.

Voor kinderen/jongeren
De Kindertelefoon via: 0800-0432 Dagelijks van 11.00 tot 21.00 uur. 
Ook via chat en forum: www.kindertelefoon.nl  

Voor ouderen
De ANBO via: 0348 - 46 66 66. Dagelijks van 09.00 tot 21.00 uur.
De KBO-PCOB via: 030-340 06 00. Op werkdagen. (ook voor migrantenouderen)

Voor migranten/anderstaligen
Corona Actiecomité Statushouders (CAS) via: 085-580 88 00. Op werkdagen van 14.00 tot 16.00 uur.

Voor mensen met psychische en sociale problemen 
MIND Korrelatie via: 0900-1450 (0,15 euro per minuut). Op werkdagen van 9.00 tot 22.00 uur.

Voor mantelzorgers
MantelzorgNL via: 030-760 60 55. Op werkdagen van 9.00 tot 18.00 uur.

Zorgen over de veiligheid van een kind
Bel voor advies met Veilig Thuis via: 0800-2000 (gratis) of ga naar de website van Veilig thuis.

Voor familieleden van een coronapatiёnt op de Intensive Care-afdeling
Slachtofferhulp via: 088-746 00 90 Op werkdagen van 9.00 tot 17.00 uur .

6 april 2020 - 13.00 uur

Een dierbare op de intensive care

Als een dierbare van u wordt opgenomen op de Intensive Care, dan breekt voor u als naaste een zware tijd aan vol angst, spanning en onzekerheid. Dit zijn normale gevoelens. De coronacrisis maakt de situatie voor de zorg en voor u nog zwaarder. Er komt veel op u af en u heeft mogelijk vragen. Slachtofferhulp biedt u adviezen en tips over hoe u het beste kunt omgaan met deze heftige situatie

6 april 2020- 11.00 uur

Oproep van GGD regio Utrecht aan inwoners voor regionaal onderzoek

Hoe gaat het met u tijdens deze coronacrisis? Dat wil GGD regio Utrecht graag weten. Wat voor invloed hebben de maatregelen op u en hoe beleeft u deze periode? Met deze antwoorden kunnen wij deze uitzonderlijke tijd in kaart brengen. Invullen kan tot maandag 13 april. Delen in de provincie Utrecht is fijn! Ga hier naar de enquête.

5 april 19.00

Testbeleid voor zorgprofessionals

Vanaf maandag 6 april geldt een aangepast testbeleid voor zorgprofessionals. Het gaat om medewerkers werkzaam in verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, huisartsenzorg, thuiszorg, jeugdzorg, verloskundige zorg en GGZ. In de regio Utrecht hebben GGD regio Utrecht en Saltro een testfaciliteit ingericht. Op de pagina testbeleid voor zorgprofessionals leest u meer informatie hierover.

3 april 12.00

Op social media verschijnt veel nepnieuws over het coronavirus.

Bv dat je door het innemen van vitamine C van het virus kunt genezen. Echt niet! Check de bron, is die betrouwbaar en lees het hele bericht. Betrouwbare info: www.rijksoverheid.nl  en www.rivm.nl.

1 april - 15.45 uur

Coronatesten voor al het zorgpersoneel in Nederland

Zorgmedewerkers met klachten die niet in een ziekenhuis werken, kunnen vanaf 6 april ook getest worden op Corona (COVID-19). Het gaat om medewerkers van verpleeghuizen, gehandicaptenzorg, thuiszorg, jeugdzorg en GGZ. Om het ruimere testbeleid mogelijk te maken, wordt de testcapaciteit de komende twee weken fors uitgebreid tot 17.500 testen per dag. Lees meer in ons nieuwsbericht.

1 april - 15.00 uur

Consultatiebureau Nigtevecht vanaf 7 april verplaatst naar locatie Loenen

Meer informatie vindt u op de pagina Consultatiebureaus Utrecht West.

1 april - 12.15 uur

RIVM nodigt 6000 mensen uit voor onderzoek naar groepsimmuniteit coronavirus

Het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu  is een onderzoek gestart om uit te zoeken hoeveel mensen afweerstoffen hebben tegen het nieuwe coronavirus. Hiervoor worden 6.000 mensen uitgenodigd uit het hele land en van alle leeftijdsgroepen. Op meerdere momenten, verspreid over de komende maanden meet het RIVM afweerstoffen in het bloed. Met de resultaten wil het RIVM meer te weten komen over de verspreiding van het virus en de opbouw van groepsimmuniteit bij alle leeftijden. Lees meer over dit onderzoek op de website van het RIVM.

31 maart - 19.30 uur

Om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen alle maatregelen verlengd tot en met 28 april

De verlenging van de maatregelen is nodig om de verspreiding van het coronavirus te kunnen controleren, kwetsbare groepen te beschermen en ervoor te zorgen dat zorgverleners en ziekenhuizen de grote druk aankunnen. 
Meer informatie: Rijksoverheid.nl

31 maart - 15.45 uur

Website voor mensen met een verstandelijke beperking

Vandaag is de website corona.steffie.nl gestart. Op deze website legt uitleghulp Steffie moeilijke informatie over het nieuwe coronavirus op een eenvoudige manier uit. De website is speciaal bedoeld voor mensen met een verstandelijke beperking.

31 maart - 11.30 uur

Consultatiebureau Kockengen tijdelijk verplaatst naar locatie Breukelen

Meer informatie vindt u op de pagina Consultatiebureaus Utrecht West.

29 maart - 15.30 uur

Wat zeggen de cijfers?

Bekijk dit filmpje om antwoord te krijgen op: Welke informatie geven de huidige cijfers over het #coronavirus? Waarom zijn cijfers over de besmettingen in Nederland belangrijk? En waarom is niet bekend hoeveel mensen genezen zijn van #COVID19? 

Kijk voor actuele informatie en cijfers over het nieuwe coronavirus (COVID-19): https://www.rivm.nl/actuele-informatie-over-coronavirus

27 maart - 15.45 uur

Met hooikoorts naar buiten?

We krijgen veel vragen van mensen over hooikoorts en of ze nog naar buiten mogen.
Weet je zeker weet dat je klachten van de hooikoorts (/allergie/rokershoest) komen en het geen verkoudheidsklachten zijn? Dan gelden de richtlijnen die ook voor anderen gelden, namelijk: blijf zoveel mogelijk binnen, maar een frisse neus halen mag.
Goede check voor hooikoortspatiënten is of de klachten reageren op antihistaminica.

26 maart - 15.00 uur

OLVG corona check app voor inwoners van de provincie Utrecht

Heeft u griepachtige klachten en vraagt u zich af of u het coronavirus hebt? Het UMC Utrecht introduceert vandaag de OLVG corona check app. Hierop kunt u uw gezondheid(sklachten) bijhouden en snel advies krijgen van een medisch team. Lees meer in ons nieuwsbericht.

25 maart - 16.00 uur

Kinderen en buitenspelen: wat kan wel, wat kan niet? 

Uit de gegevens die nu bekend zijn, lijken kinderen weinig klachten te krijgen van het coronavirus en weinig bij te dragen aan de verspreiding van het coronavirus. Kinderen kunnen prima met andere kinderen spelen als ze géén klachten hebben zoals koorts, verkoudheid of hoest. Maar liever niet met een groep, maar met een paar andere kinderen. Bijvoorbeeld een partijtje voetballen met een grote groep kinderen is geen goed idee, maar met een paar kinderen op doel schieten of overschieten zou wel prima kunnen. Andere contactspelletjes doen zoals tikkertje is geen goed idee, maar spelen in een speeltuin met een paar kinderen kan wel. Belangrijk is dat ook kinderen zo veel mogelijk intensief lichamelijk contact proberen te vermijden en dat zij voor en na het spelen met speelgoed/toestellen hun handen wassen.

25 maart - 15.15 uur

Gehoorscreening pasgeborenen tijdelijk stopgezet.

Vanwege de uitbraak van het coronavirus COVID-19 zet het RIVM, in overleg met het ministerie van VWS en andere betrokken partijen, de gehoorscreening bij pasgeborenen tijdelijk stop. Met de gehoorscreening wordt ernstig gehoorverlies opgespoord. De behandeling van ernstig gehoorverlies is belangrijk, maar hoeft niet binnen dagen of weken na de geboorte te starten. Het is de bedoeling om de kinderen die de screening missen later alsnog te screenen. Wanneer de gehoorscreening weer start hangt af van de ontwikkelingen rond het coronavirus.

25 maart – 14.30 uur 

Vanaf 26 maart geen inloopspreekuren meer. 

Voor de inloopspreekuren hoeft men geen afspraak te maken. Hierdoor weten we niet hoeveel mensen er zullen komen. Het stopzetten van de inloopspreekuren doen we om te voorkomen dat daar veel mensen komen. Hiermee proberen we de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. We hopen dat u daar begrip voor heeft.