Ga naar de inhoud

Wettelijk kader

De publieke gezondheidszorg is in de basis vastgelegd in de Wet publieke gezondheid (Wpg) en wordt hierin omschreven als: de gezondheidsbeschermende en –bevorderende maatregelen voor de bevolking of specifieke groepen daaruit, waaronder wordt begrepen het voorkómen en het vroegtijdig opsporen van ziekten. Als de drie kerntaken van publieke gezondheid worden vaak genoemd: beschermen, bewaken en bevorderen van de volksgezondheid.

De Wpg maakt gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van de taken voor de publieke gezondheidszorg. De wet verplicht hen een gemeentelijke gezondheidsdienst (GGD) in stand te houden voor de uitvoering van deze taken.

Taken en regio

GGD’en houden zich onder andere bezig met het opsporen en bestrijden van gezondheidsrisico's, een gezonde en veilige omgeving en een gezonde leefstijl. Gemeenten besteden een groot deel van het budget voor de publieke gezondheidszorg en het gezondheidsbeleid aan dienstverlening via de GGD’en.

Ook de gebiedsindeling ligt vast in de Wpg: sinds 2012 moeten GGD’en dezelfde  gemeenten omvatten als de gemeenten die samen de Veiligheidsregio’s vormen. GGD regio Utrecht wordt net als Veiligheidsregio Utrecht gevormd door: Amersfoort, Baarn, Bunnik, Bunschoten, De Bilt, De Ronde Venen, Eemnes, Houten, Leusden, Lopik, Montfoort, Nieuwegein, Oudewater, Renswoude, Rhenen, Soest, Stichtse Vecht, Utrecht, Utrechtse Heuvelrug, Veenendaal, Vianen, Woerden, Woudenberg, Wijk bij Duurstede, IJsselstein en Zeist.

Naast de Wet publieke gezondheid bepalen diverse andere wetten en regelingen taken en werkzaamheden van GGD’en. Een uitgebreide beschrijving hiervan leest u op de pagina ‘Wat doet GGD regio Utrecht?’

Districten: Utrecht West, Lekstroom, Zuidoost Utrecht, Stad Utrecht, Eemland, Vallei