Ga naar de inhoud

Wethouder Kiel reikt vignet Gezonde School uit aan St. Jozefschool in Achterveld

decoratief

De St. Jozefschool ontvangt het vignet Gezonde School voor het thema voeding en is hiermee de eerste Gezonde School in Leusden.

Met dit themacertificaat voeding geeft de St. Jozefschool aan zich structureel bezig te houden met gezonde voeding voor de leerlingen. Dit doet de school onder andere door het aanbieden van smaaklessen, een lesprogramma over eten en drinken voor groep 1 t/m 8.  Maar ook is er een voedingsbeleid opgesteld. Daarin is opgenomen wat de school het liefst ziet dat de leerlingen meenemen naar school voor in de pauze en als traktatie. Verder is de schoolomgeving zo ingericht dat gezond eten en drinken wordt gestimuleerd. Er is in elk klaslokaal een kraan en leerlingen hebben een bidon tot hun beschikking, die ze consequent bij hun werkplek mogen plaatsen en gebruiken. Ook is er een moestuin, die de leerlingen met elkaar onderhouden. Ouders worden actief bij het onderwerp betrokken, onder meer door een jaarlijkse ouderavond.

Het vignet Gezonde School is een landelijke erkenning voor scholen die zich structureel inspannen om de gezondheid van leerlingen te verbeteren. Basisscholen kunnen kiezen voor een themacertificaat op het gebied van bewegen en sport, voeding, welbevinden, relaties en seksualiteit, roken- en alcoholpreventie, fysieke veiligheid of milieu en natuur. Gezondheid op school draagt bij aan betere schoolprestaties, minder schooluitval en een gezondere leefstijl.
 
Met de schoolafspraken over gezonde voeding levert de St. Jozefschool een bijdrage aan de gezonde ontwikkeling van kinderen. De leerlingen leren bewustere keuzes te maken. Alle leerlingen en leerkrachten doen mee. Ook aan de ouders wordt gevraagd om mee te doen. Gezondheid is iets van iedereen. Dat betekent dat ernaar wordt gestreefd dat leerlingen op school zoveel mogelijk fruit, groente/brood eten en water drinken.