Ga naar de inhoud

Vaccinatiecampagne Meningokokken ACWY gestart.

3 juni is de vaccinatiecampagne tegen meningokokken ACWY weer van start gegaan. Jongeren geboren in 2003 en 2005 ontvangen dit keer de prik tegen de meningokokkenziekte.

De vaccinatiecampagne vindt dit jaar plaats over twee periodes. In maart en april konden jongeren geboren in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004 de prik al halen. Van 3 juni t/m 28 juni 2019 kunnen jongeren geboren in 2003 en 2005 de prik halen bij GGD regio Utrecht.  In 2018 kregen al zo’n 130.000 jongeren, geboren tussen 1 mei en 31 december 2004, een uitnodiging thuis op de mat.

Waarom de prik halen?

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat het vaccineren van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Meer weten over de campagne?

Kijk voor meer informatie op www.deelditnietmetjevrienden.nl. Daar staan antwoorden op veel gestelde vragen en verhalen van jongeren en ouders die de meningokokkenziekte van dichtbij meemaakten.