Ga naar de inhoud

Tweede Kamerlid Maarten Hijink bezocht priklocatie in Soest

Op maandag 25 maart 2019 startte GGD regio Utrecht met de vaccinatiecampagne tegen de meningokokkenziekte voor de jongeren die geboren zijn in 2001, 2002 en tussen 1 januari en 1 mei 2004. Vandaag bracht Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) een werkbezoek aan de priklocatie in Soest en ging in gesprek met Directeur Publieke Gezondheid (DPG) Nicolette Rigter en wethouder Liesa van Aalst.

Vaccineren

De jongeren die in aanmerking komen voor de vaccinatie tegen meningokokken ACWY kregen hiervoor een uitnodiging en stonden massaal in de rij toen Maarten Hijink en Liesa van Aalst in de ochtend arriveerden. Ze spraken met de DPG over de vaccinatiethematiek, die nu ook centraal staat in de Tweede Kamer.
Maarten Hijink over hoe we vaccineren kunnen stimuleren: “Het rijksvaccinatieprogramma is erg succesvol geweest. Vroeger kwamen uitbraken van polio, mazelen en bof nog met grote regelmaat voor. Kinderen werden ziek of gingen er zelfs aan dood. Gelukkig gebeurt dat bijna niet meer. De keerzijde daarvan is dat jongeren en ouders van kinderen de gevaren van deze infectieziekten niet meer zien. Spookverhalen over het gevaar van vaccins worden dan belangrijker dan het gevaar van deze dodelijke ziektes. Ik denk dat het daarom erg belangrijk is dat in woord en beeld de risico’s van ziektes verteld worden. Laat mensen die meningokokken hebben gehad, of ouders die een kind hebben verloren, hun verhaal in de klas vertellen. Laat zien dat deze ziektes dodelijk kunnen zijn of tot amputaties, verlamming en blijvende hoofdpijn kunnen leiden. Dat is confronterend maar wel noodzakelijk als we het belang van vaccinaties willen benadrukken.”

Belang van vaccineren

Hijink over het belang van vaccineren: “Ik denk dat het enorm belangrijk is dat jongeren zich laten vaccineren. Meningokokken is een vreselijk ziekte die we kunnen voorkomen door te vaccineren. Wat mij betreft bekijkt het kabinet ook opnieuw of het vaccin tegen meningokokken B niet alsnog in het vaccinatieprogramma kan wordt opgenomen. Het is moeilijk uit te leggen dat er kinderen ziek worden terwijl werkzame vaccins beschikbaar zijn die niet worden ingezet.”
Beluister hier ook het radio-interview van vanmorgen vanaf 7:53 minuten- 12:15 minuten met jeugdarts van GGD regio Utrecht, Eltjo Boon.