Ga naar de inhoud
Zoeken

‘t Kruisrak is Gezonde School voor roken-en alcoholpreventie

Op woensdag 5 februari ontving basisschool ‘t Kruisrak in Bunschoten van wethouder Peter van Asselt het landelijke vignet Gezonde School voor het thema roken-en alcoholpreventie. Met dit vignet toont de school aan zich op een planmatige en structurele manier in te zetten op het voorkomen van (toekomstig) roken en alcoholgebruik onder de leerlingen.

Voor jongeren is het gebruik van middelen bijzonder schadelijk. Het jonge brein is namelijk nog in ontwikkeling en daardoor extra kwetsbaar. Hoe vroeger jongeren starten met middelen, hoe vaker ze blijven gebruiken en hoe groter de kans is op verslaving. School kan samen met ouders en opvoeders helpen om het gebruik van middelen onder jongeren zo lang mogelijk uit te stellen of te voorkomen.

Regels rondom alcohol- en tabaksgebruik

Het is belangrijk dat er heldere afspraken en regels zijn rondom alcohol- en tabaksgebruik op school en dat deze voor iedereen (personeel, ouders, verzorgers, bezoekers en leerlingen) duidelijk zijn vastgelegd. ’t Kruisrak heeft dit gedaan en voldoet hiermee aan de voorwaarden van het themacertificaat Roken en alcoholpreventie van de Gezonde School. Medewerkers van de school geven het goede voorbeeld aan leerlingen. Denk hierbij aan niet roken in het zicht van de leerlingen, het uitdragen van de norm dat de school alcohol- en rookvrij is en niet drinken in het bijzijn van kinderen, zoals tijdens bij schoolkamp, sportdagen en andere activiteiten.

Gezonde School-aanpak

De Gezonde School-aanpak is een effectieve manier om aan gezondheid te werken. Met een stappenplan werkt de school structureel aan een of meer gezondheidsthema's, zodat de school effecten op de lange termijn bereikt. ’t Kruisrak haalde eerder al het vignet Gezonde School voor de thema’s voeding en sport & bewegen. In Bunschoten zijn een aantal andere scholen voornemens om het vignet Gezonde School te halen voor het thema roken-en alcoholpreventie.

Het programma Gezonde School 

Het programma Gezonde School is een samenwerking van diverse landelijke organisaties i.s.m. GGD regio Utrecht en De Boei. Kijk voor meer informatie over de Gezonde school op www.gezondeschool.nl