Ga naar de inhoud

Ruim 50.000 jongeren halen de vaccinatie tegen meningokokkenziekte bij GGD regio Utrecht

Van 3 juni tot en met 28 juni 2019 konden jongeren geboren in 2003 en 2005 de vaccinatie tegen Meningokokken ACWY halen. Gemiddeld heeft 84% van de uitgenodigde jongeren de vaccinatie gehaald. Dit voorjaar haalden jongeren geboren in 2001, 2002 en 2004 deze vaccinatie al bij GGD regio Utrecht. In september zijn de inhaalmomenten, jongeren die geen gehoor hebben gegeven aan de uitnodiging, kunnen dan alsnog de vaccinatie halen. De prik is gratis en biedt een goede bescherming tegen de meningokokkenziekte!

Vaccineren tegen meningokokken ACWY

Sinds 2015 worden jaarlijks steeds meer mensen ziek door een besmetting met de meningokok, type W. Deze bacterie kan hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging veroorzaken. De vaccinatie moet een verdere toename van het aantal ziektegevallen voorkomen. De keuze om tieners te vaccineren heeft te maken met het feit dat zij relatief vaker drager zijn van de bacterie en daarom meer kans op de ziekte hebben. Daarnaast dragen tieners in belangrijke mate bij aan de verspreiding van de bacterie. Verwacht wordt dat het vaccineren van tieners leidt tot groepsbescherming en daarmee ziekte voorkomt in alle leeftijdsgroepen.

Over de meningokokbacterie

De meningokokbacterie kan in de neus of keel zitten en kan verspreid worden door hoesten, niezen of zoenen. Meestal worden mensen hier niet ziek van. Komt de bacterie in de bloedbaan of het zenuwstelsel dan kan iemand in korte tijd ernstig ziek worden.

Meer weten?

Kijk voor meer informatie op www.deelditnietmetjevrienden.nl.