Ga naar de inhoud
Zoeken

Mogelijk listeriabacterie in voorverpakte vleeswaren

Op 3 en 4 oktober 2019 hebben supermarkten Jumbo en Aldi een waarschuwing gegeven. Voorverpakte vleeswaren uit deze winkels zijn mogelijk besmet met listeria. Zie onderstaande berichten:

Wat is listeriose?

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met Listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte.

Ik heb een product gegeten dat mogelijk besmet is met listeria, wat moet ik doen?

De kans op listeriose is zeer klein. Als u geen klachten heeft, is een behandeling niet nodig. Wordt u flink ziek en krijgt u koorts binnen nu en twee maanden, neem dan contact op met uw huisarts.

Zwangerschap en listeria

Zwangeren kunnen erger ziek worden van listeria en hun ongeboren of pasgeboren kind ook. Meer informatie over zwangerschap en listeria leest u op www.rivm.nl/listeriose/listeriose-en-zwangerschap

Meer informatie?

Op de website van het RIVM vindt u veel gestelde vragen en antwoorden, zie: https://lci.rivm.nl/faq/listeriose

Bron: NVWA, RIVM, voedingscentrum, Jumbo