Ga naar de inhoud

Meerdere bofbesmettingen onder Utrechtse studenten

In de afgelopen weken zijn meerdere bofbesmettingen aangetoond bij studenten uit de stad Utrecht. Bof is een infectieziekte veroorzaakt door het bofvirus. De ziekte begint vaak met griepachtige verschijnselen, na een paar dagen gevolgd door een ontsteking van de speekselklieren, die een kenmerkende zwelling van de wang of hals kan geven. De meeste ziektegevallen zijn na een week weer volledig hersteld. In enkele gevallen kunnen complicaties optreden als gehoorschade of een teelbalontsteking.

Uitbraak meerdere studentenhuizen

De uitbraak betreft meerdere studentenhuizen. Vooralsnog is er geen directe link gevonden tussen de eerste patiënten in de verschillende huizen. Er is geen duidelijke link met een studie, vereniging of activiteit in de afgelopen periode. Wel heeft binnen huizen verspreiding plaatsgevonden naar huisgenoten.

Nog niet gevaccineerd? Laat je vaccineren!

Het overgrote deel van personen geboren voor de invoering van de vaccinatie in 1987, heeft de ziekte op natuurlijke wijze doorgemaakt. Deze personen zijn beschermd tegen het opnieuw oplopen van de bof, net als de meeste gevaccineerden. Het is bekend dat bij een deel van de jongvolwassenen, de bescherming van de vaccinatie tegen bof afneemt. Wel zijn gevaccineerden beter beschermd tegen complicaties. De GGD adviseert aan studenten en medewerkers die niet of niet volledig zijn gevaccineerd (2x BMR-vaccinatie), en de ziekte ook niet op natuurlijke wijze hebben doorgemaakt, om zich alsnog te laten vaccineren. Dit kan via de huisarts, GGD of een ander vaccinatiebureau.
Aan mensen met klachten wordt geadviseerd om contact op te nemen met de huisarts. Eventueel kan via de GGD diagnostiek worden ingezet om de diagnose te bevestigen.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de afdeling Infectieziektebestrijding van GGD regio Utrecht via het telefoonnummer 030-6086086. Meer informatie leest u ook in de informatiebrief Bof.