Ga naar de inhoud

Masterclass Sexucation: medewerkers uit het voortgezet onderwijs leren over seks

Op donderdag 17 oktober 2019 komen ruim 50 medewerkers uit het voortgezet- en middelbaar beroepsonderwijs van de regio Utrecht samen om zich te verdiepen in het thema seksualiteit. De masterclass wordt georganiseerd door GGD regio Utrecht (GGDrU) en gemeente Utrecht om seksuele vorming opnieuw onder de aandacht te brengen in het voortgezet onderwijs (VO). Tijdens deze bijeenkomst komen diverse kwesties aan bod, zoals hoe ga je met leerlingen in gesprek en welke invloed hebben je eigen normen en waarden op jouw boodschap over seksualiteit. Iedere school is sinds 2012 verplicht aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit, de manier waarop zij dit doen is aan hen. GGDrU kan scholen in het voortgezet onderwijs hierin kosteloos ondersteunen.

Tijdens deze masterclass zullen de kennis en vaardigheden van de medewerkers uit het voortgezet onderwijs worden vergroot. Marianne Cense (Rutgers) zal uitweiden over de recente onderzoeksresultaten van haar proefschrift en de daaruit voortkomende nieuwe inzichten voor seksuele vorming. Daarnaast worden de medewerkers zelf aan de slag gezet om seksualiteit bespreekbaar te maken. Hoe ga je met leerlingen in gesprek? Welke invloed hebben je eigen normen en waarden op jouw boodschap over seksualiteit?

Seksualiteit dagelijkse realiteit op school

Of het nu gaat om een zoenend stelletje op de gang, een sexy foto die ongewenst wordt doorgestuurd of stiekem porno kijken in de les: seksualiteit speelt een rol op school. Ook buiten de lessen seksuele voorlichting krijgen schoolmedewerkers met deze situaties te maken. Stel: een leerling geeft een andere leerling speels een tik op de billen. Wat doe je? Kijk je weg of durf je het gesprek aan te gaan?

Medewerkers scholen hebben sleutelrol

Naast de ouders hebben scholen een belangrijke taak in de seksuele opvoeding van jongeren. Iedere school is sinds 2012 verplicht aandacht te besteden aan relaties en seksualiteit, de manier waarop zij dit doen is aan hen. GGDrU kan scholen in het voortgezet onderwijs kosteloos ondersteunen om het thema relaties en seksualiteit vorm te geven op een manier die bij hen past.