Ga naar de inhoud

Hittetips voor baby's

decoratief

Baby's hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Zij kunnen niet zo goed tegen de warmte. Ook bij zonloze dagen kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Wat kunt u voor uw baby doen tijdens de hitte en hoe verzorgt u uw baby? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Een baby heeft in de zomer behoefte aan een koele plaats en extra water. Dit omdat hij/zij niet goed tegen de warmte kan. Let goed op de temperatuur op zolders en slaapkamers.

Drinken

Op warme dagen zweet iedereen meer: ook uw baby. Op warme dagen kan uw baby daarom best wat extra vocht gebruiken!  Bij borstvoeding is extra aanleggen voldoende. Denk eraan dat u als moeder extra drinkt!  Krijgt uw baby kunstvoeding? Dan kunt u zo nu en dan extra water geven.

Kleertjes aan of kleertjes uit?

Ga bij het aankleden van uw baby uit van wat u zelf draagt. Draagt u luchtige kleding? Dan is dat ook voldoende voor uw baby.

Warmte-uitslag bij baby's

Als een baby het te warm heeft krijgt hij rode plekken en soms kleine rode bultjes: ‘warmte uitslag’.
Ziet u warmte-uitslag bij uw baby? Zorg dan voor extra verkoeling. U kunt bijvoorbeeld het hoofd, de armen en benen van uw baby af en toe met wat water of een natte doek koelen.

Een lauw badje

Bij warm weer mag uw baby wat vaker in een lauw bad om af te koelen.

Slapen

Laat uw baby op een koele plek in huis slapen. In bed is een dun lakentje prima. Leg een molton of handdoek in bed, die neemt veel vocht op.

Binnen of buiten?

Zoek zoveel mogelijk koele plekken op. Ga niet naar buiten op de heetste uren van de dag. Als u toch naar buiten gaat, blijf dan in de schaduw. Ook als u in de schaduw bent: smeer kinderen in met een zonnebrandmiddel met minimaal factor 30.

Op pad met de kinderwagen

Als het lekker weer is, wilt u natuurlijk niet de hele dag binnen zitten. Gaat u met de kinderwagen op pad? Let er dan op dat uw baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen.

Leg ook nooit een deken of doek over de kinderwagen! U denkt misschien de warmte zo buiten te houden, maar dat werkt averechts. De luchtcirculatie vermindert hierdoor en zo kan het extreem heet worden voor uw baby. Een beter alternatief is een parasol op de kinderwagen te plaatsen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

Meer informatie of tips?

Neem contact op met de Jeugdgezondheidszorg, telefonisch via 033-460 00 46 (Service Center) of via e-mail: jeugdgezondheidszorg@ggdru.nl

Meer informatie over hitte vindt u op onze website. Daar vindt u ook informatie over hitte op school of op het kinderdagverblijf.