Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Hittetips voor baby's

 

Baby's hebben extra aandacht nodig om koel te blijven en genoeg te drinken. Zij kunnen niet zo goed tegen de warmte. Ook bij zonloze dagen kan de temperatuur behoorlijk oplopen. Wat kun je voor je baby doen tijdens de hitte en hoe verzorg je je baby? Wij zetten een aantal tips op een rij.

Een baby heeft in de zomer behoefte aan een koele plaats en extra water. Dit omdat hij/zij niet goed tegen de warmte kan. Let goed op de temperatuur op zolders en slaapkamers.

Drinken

Op warme dagen zweet iedereen meer: ook jouw baby. Op warme dagen kan je baby daarom best wat extra vocht gebruiken!  Bij borstvoeding is kun je zo nu en dan extra water geven.

Kleertjes aan of kleertjes uit?

Ga bij het aankleden van je baby uit van wat je zelf draagt. Draag je luchtige kleding? Dan is dat ook voldoende voor de baby.

Warmte-uitslag bij baby's

Als een baby het te warm heeft krijgt hij rode plekken en soms kleine rode bultjes: ‘warmte uitslag’.
Zie je warmte-uitslag bij je baby? Zorg dan voor extra verkoeling. Je kunt bijvoorbeeld het hoofd, de armen en benen van je baby af en toe met wat water of een natte doek koelen.

Een lauw badje

Bij warm weer mag je baby wat vaker in een lauw bad om af te koelen.

Slapen

Laat je baby op een koele plek in huis slapen. In bed is een dun lakentje prima. Leg een molton of handdoek in bed, die neemt veel vocht op.

Binnen of buiten?

Zoek zoveel mogelijk koele plekken op. Ga niet naar buiten op de heetste uren van de dag. Als je toch naar buiten gaat, blijf dan in de schaduw. Ook als je in de schaduw bent: smeer kinderen in met een zonnebrandmiddel met minimaal factor 30.

Op pad met de kinderwagen

Als het lekker weer is, wil je natuurlijk niet de hele dag binnen zitten. Ga je met de kinderwagen op pad? Let er dan op dat je baby het niet te warm krijgt. De temperatuur onder de kap kan namelijk al snel oplopen.

Leg ook nooit een deken of doek over de kinderwagen! Je denkt misschien de warmte zo buiten te houden, maar dat werkt averechts. De luchtcirculatie vermindert hierdoor en zo kan het extreem heet worden voor je baby. Een beter alternatief is een parasol op de kinderwagen te plaatsen. Probeer daarnaast zoveel mogelijk in de schaduw te lopen.

Meer informatie of tips?

Meer informatie over hitte lees je op de website van GGD Leefomgeving.