Ga naar de inhoud
Zoeken

GGD’en klaar voor uitgebreid testen en bron- en contactonderzoek

In juni kunnen alle Nederlanders met klachten die wijzen op het coronavirus getest worden. Is iemand besmet dan volgt bron- en contactonderzoek.

Landelijk heeft GGD GHOR Nederland een opschalingsplan opgesteld. GGD regio Utrecht heeft hier input op geleverd en vertaalt dit plan door naar de lokale situatie. 

Langzaamaan worden de overheidsmaatregelen versoepeld die noodzakelijk waren om de verspreiding van het coronavirus af te remmen. Om het virus nu en de komende tijd onder controle te krijgen en te houden is uitgebreid testen en - bij besmetting - een bron- en contactonderzoek van groot belang. Daarin spelen de GGD’en een cruciale rol. Door het opsporen van de persoon die de besmetting heeft veroorzaakt en het in beeld brengen van de mensen die hij of zij mogelijk besmet heeft. 

“We zijn bezig met de laatste voorbereidingen, zodat we in juni klaarstaan om alle inwoners met klachten te testen. Nu kunnen we al een groot aantal groepen terecht voor een test, denk aan onder andere medewerkers in de zorg, contactberoepen en OV-personeel. In juni breiden we de capaciteit op het gebied van testen en bron- en contactonderzoek uit , we kijken hierbij naar inwonersratio en landelijke verwachtingen. We zijn er klaar voor!”, aldus Jaap Donker, directeur bij GGD regio Utrecht. 

Opschaling binnen de GGD 

Het RIVM verwacht dat er in de maanden vanaf juni maximaal 30.000 mensen per dag getest gaan worden omdat ze klachten hebben die lijken op het nieuwe coronavirus. Vanaf september kan dat aantal oplopen. Omdat in het najaar en de winter het aantal verkoudheidsklachten normaal gesproken toeneemt. Op basis van modellen van het RIVM verwachten we dat 2 tot 8 procent van de geteste mensen besmet zal zijn met het coronavirus. Al deze mensen worden binnen 24 uur gebeld door de GGD om te starten met bron- en contactonderzoek.

Sinds de start van de coronacrisis hebben GGD’en hun capaciteit voor bron- en contactonderzoek al fors uitgebreid. Daarvoor heeft ook GGD regio Utrecht mensen, zowel uit hun eigen organisatie als van daarbuiten, extra geschoold om het onderzoek uit te kunnen voeren. Onder andere door de eerder opgeleide professionals in te zetten en door extra mensen te werven en te scholen indien nodig. We zetten in op het vergroten van het aantal testfaciliteiten en meer personeel op het gebied van testen en bron-en contactonderzoek.

Bron- en contactonderzoek staat niet op zichzelf

Het begint allemaal bij testen, veel testen. Een aantal wat – ook met de komst van een nieuw griepseizoen aan het eind van dit jaar – in het najaar verder zal lopen. De uiteindelijke aantallen zullen afhangen van veel factoren. Zoals het aantal mensen dat zich wil laten testen, de effecten van de versoepeling van de maatregelen of hoe goed mensen zich aan de (hygiëne)afspraken houden. GGD regio Utrecht staat klaar om alle benodigde testen en bron- en contactonderzoek uit te voeren. Maar alleen samen krijgen we corona onder controle.

Meer weten over bron- en contactonderzoek?

Collega Putri Hintaran (arts Infectieziektebestrijding) vertelt hier meer over in dit filmpje.  

Het gepresenteerde landelijke opschalingsplan van de GGD’en, leest u terug op de website van GGD GHOR Nederland.