Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Gele boekje: nieuwe spelregels, vragen en antwoorden

 

In eerdere berichtgeving over het 'Gele Boekje' vertelden we over de spelregels rondom het veelbesproken vaccinatieboekje. Vandaag zijn er nieuwe regels bijgekomen en er worden veel vragen aan ons gesteld. Die beantwoorden we in een vraag en antwoord hieronder.

De Spelregels 

Er zijn nog steeds veel vragen over het 'Gele Boekje'. Met de vakantie voor de deur is dat natuurlijk begrijpelijk. De afgelopen weken hebben we op alle GGDrU vaccinatielocaties veel mensen geholpen met het bijschrijven van hun coronavaccinaties.  

Per vandaag zijn dit onze spelregels voor het 'Gele Boekje': 

  • GGDrU stempelt alleen op vertoon van een vaccinatieregistratiekaart tegen het coronavirus van een GGD 

  • GGDrU stempelt niet als de coronavaccinatie(s) gezet zijn door de huisarts of in het ziekenhuis 

  • GGDrU stempelt ook als je niet in de regio Utrecht geprikt bent 

  • Neem altijd je vaccinatieregistratiekaart , identiteitsbewijs en je gele boekje mee als je een stempel komt halen 

  • Het ‘Gele Boekje’ is geen vaccinatiebewijs. De vaccinatieregistratiekaart ontvang je na vaccinatie tegen het coronavirus 

  • Jij bent zelf verantwoordelijk voor je vaccinatieregistratiekaarten en je ‘Gele Boekje’; bewaar deze altijd samen!  

 

Vragen en Antwoorden 

V: Hoe kom ik aan een vaccinatieboekje? Kan ik een vaccinatieboekje kopen bij de GGD?

A: Het vaccinatieboekje kan je bestellen in de webshop van SDU uitgevers: Het vaccinatieboekje: Internationaal bewijs van inenting - Sdu. De GGD verkoopt het gele boekje niet.

 

V: Is een stempel in het gele boekje rechtsgeldig?

A: Hoewel het vaccinatieboekje erkend wordt door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), is het geen officieel erkend bewijs dat je gevaccineerd bent met een covid-19-vaccin. Slechts enkele landen - op dit moment Duitsland, Oostenrijk en IJsland - accepteren de covid-stempel als bewijs van vaccinatie. Verwacht dus niet dat je overal aan de grens terecht kunt met je gele boekje, ook al ben je volledig gevaccineerd.

 

V: Ik heb 2 prikken maar geen stempels. Waar haal ik de stempels?

A: Als je door GGD regio Utrecht bent geprikt dan kan je de stempels halen op elke vaccinatielocatie van GGD regio Utrecht. Neem wel je vaccinatieuitdraai/-registratiekaart en je ID mee. De adresgegevens van onze vaccinatielocaties vind je hier: Vaccinatie tegen corona

 

V: Ik krijg mijn tweede prik maar heb nog geen stempels?

A: Je kunt beide stempels krijgen als je tweede prik wordt gezet. Neem dan wel je vaccinatieuitregistratiekaart van de eerste prik en je ID mee.

 

V: Ik ben gevaccineerd door de huisarts. Kan ik naar de GGD voor een stempel?

A: Nee, als je bij de huisarts bent gevaccineerd, dan moet de huisarts je een stempel geven. De GGD kan dat niet doen. Het heeft geen zin om hiervoor naar een locatie te komen.

 

V: Ik ben gevaccineerd in het ziekenhuis. Kan ik naar de GGD voor een stempel?

A: Als je bent gevaccineerd in het ziekenhuis, dan kan je geen stempel halen bij de GGD, het ziekenhuis moet jouw stempel zetten.

 

V: Ik ben niet in de regio Utrecht geprikt. Kan ik toch een stempel halen bij jullie?

A: Ja, dat kan. Als je door een andere GGD bent geprikt, dan ben je bij GGDrU welkom om je stempel(s) te komen halen. Neem wel je vaccinatieregistratiekaart en je ID mee.De adresgegevens van onze vaccinatielocaties vind je hier: Vaccinatie tegen corona

 

V: Kan ik binnen de regio Utrecht in een andere vaccinatielocatie een stempel halen dan waar ik binnen de regio geprikt ben?

A: Ja, je kunt op elke GGDrU vaccinatielocatie terecht. Neem wel je vaccinatieregistratiekaart en je ID mee. De adresgegevens van onze vaccinatielocaties vind je hier: Vaccinatie tegen corona

 

V: Kan ik een stempel in mijn gele boekje laten zetten in het reizigerskantoor van GGDrU in Utrecht?

A: Nee, op het reizigersvaccinatiekantoor zijn geen stempels aanwezig. Het gele boekje kan daar niet gestempeld worden.