Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Eikenprocessierupsen zijn er weer!

 

Er zijn weer eikenprocessierupsen in de provincie Utrecht. Het verschilt per gemeente, hoeveel eikenbomen rupsennesten hebben. De eikenprocessierups geeft vaak overlast tot september. De rupsen kunnen brandharen loslaten en dat kan bij mensen en (huis)dieren gezondheidsklachten geven. Jeuk en bultjes komen het meeste voor.

Wanneer moet ik de huisarts bellen? 

Door de coronapandemie zijn huisartsen en andere zorginstanties (zoals de GGD) extra druk. Het kan voor u lastig zijn om te bepalen wanneer u de huisarts belt, als u klachten heeft door de eikenprocessierups. Lees in dit nieuwsbericht ons advies.

 • Meestal gaan de jeukklachten binnen twee weken over. U kunt bellen met de huisarts als de adviezen niet werken en u heftige jeuk houdt. De adviezen kunt u vinden via de informatielinks onder aan deze tekst. 
 • Bel met de huisarts als u oogklachten (roodheid, gezwollen ogen) heeft, die niet overgaan en als spoelen met lauw water niet helpt. Een brandhaartje in het oog kan een ernstige ontsteking veroorzaken. 
 • Bel met spoed de huisarts of 112 bij steeds dikker wordende lippen, ogen, tong of keel en/ of bij snel toenemende benauwdheid en moeilijk ademen. Dit kan wijzen op een ernstige allergische reactie.

Waar kan ik een melding doen van een boom met eikenprocessierupsen? 

De eigenaar van de boom is verantwoordelijk voor het weghalen van de nesten. Als dat niet kan, is het belangrijk dat de eigenaar zorgt voor zo min mogelijk kans op overlast. 

In het openbare groen is de eigenaar van de boom vaak de gemeente. Veel gemeenten hebben een plan hoe ze de rupsen het beste kunnen bestrijden. 

Kijk op de website van uw gemeente hoe u een melding kunt doen.

Waar vind ik meer informatie over eikenprocessierupsen en gezondheidsklachten?

 • www.processierups.nu : Dit is een toolkit van de GGD. Hier vindt u bijvoorbeeld de folder Eikenprocessierups en gezondheidsklachten. Daarnaast zijn er informatiebladen voor:
 1. Organisatoren van evenementen
 2. Recreatieterreineigenaren 
 3. Kindercentra
 4. Huisartsen
 • GGD Leefomgeving: Hier vindt u algemene informatie over de eikenprocessierups. Bijvoorbeeld, wat u zelf kunt doen en veelgestelde vragen.
 • Thuisarts.nl: Deze website is van de huisartsen. Er staat wat u kunt als u klachten heeft door de eikenprocessierups 
 • Kennisplatform processierups: U vindt hier een uitgebreide Q&A, ook met vragen over de bestrijding.