Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

De 6 meestgestelde vragen over besmetting, quarantaine en isolatie

 

De coronamaatregelen veranderen af en toe. Daarom snappen we het als u soms door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben de 6 meestgestelde vragen over isolatie, besmetting en testen op een rij gezet.  

De coronamaatregelen veranderen af en toe. Daarom snappen we het als u soms door de bomen het bos niet meer ziet. We hebben de 6 meestgestelde vragen over isolatie, besmetting en testen op een rij gezet.

1. Moet ik opnieuw (negatief) testen om uit isolatie te mogen? 

Nee, u moet klachtenvrij zijn maar hoeft niet opnieuw te testen om uit isolatie te mogen.

2. Is een antigeentest bij de GGD voldoende voor een herstelbewijs? 

Ja, maar een positieve antigeen(snel)test geeft alléén een Nederlands herstelbewijs. Voor een internationaal herstelbewijs / QR code is een positieve PCR-test nodig. De PCR-test kunt u laten afnemen door de GGD in de buurt. Bel voor een afspraak

3. Ik ben beschermd en positief getest, moet ik nu 3 of 7 dagen in isolatie? 

Bent u positief getest en heeft u klachten? Dan blijft u minimaal 7 dagen in isolatie om verspreiding te voorkomen. Dit geldt ook als u gevaccineerd of hersteld bent van corona bent. U mag na 7 dagen uit isolatie mits u 24 uur klachtenvrij bent.

Alleen als u geen klachten had toen u getest werd op dag 0 en daarna geen klachten hebt gekregen, mag u na 3 dagen uit isolatie. 

4. Ik ben niet beschermd en positief getest, moet ik nu 5 of 7 dagen in isolatie? 

Bent u positief getest en niet gevaccineerd of hersteld van corona en heeft u klachten? Dan blijft u minimaal 7 dagen in isolatie om verspreiding te voorkomen. U mag na 7 dagen uit isolatie mits u 24 uur klachtenvrij bent. 

Alleen als u geen klachten had toen u getest werd op dag 0 en daarna geen klachten hebt gekregen, mag u na 5 dagen uit isolatie. 

5. Hoe bepaal ik het begin van de klachten? 

De meest voorkomende klachten bij COVID-19 zijn: 

  • Verkoudheidsklachten (zoals neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn) 
  • Hoesten 
  • Benauwdheid 
  • Verhoging of koorts 
  • Plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping) 

Minder voorkomende klachten: 

Zich niet lekker voelen, Algehele pijnklachten, Hoofdpijn, Oogpijn, Spierpijn, Duizeligheid, Prikkelbaarheid/verwardheid, Buikpijn, Afvallen/verlies van eetlust, Diarree, Overgeven / misselijkheid, Oogontsteking, Verschillende huidafwijkingen, Vermoeidheid.

Heeft u chronische klachten of klachten die al langer dan 7 dagen voor de testdatum begonnen zijn? Of heeft u moeite met het bepalen van het begin van uw klachten, neem dan contact op met de BCO bellijn 030 -209 93 03. Houdt uw referentienummer bij de hand. 

6. Mijn positief getest kind is jonger dan 13 jaar. Moet hij/zij in isolatie? 

Uw kind moet inderdaad thuis blijven en mag niet naar buiten of naar school. Wel is het zo dat een kind op deze leeftijd altijd een ouder/verzorgen nodig heeft die er helemaal voor hem/haar is. Dat betekent dat u het kind NIET alleen op zijn kamer zet, maar dat u als verzorger samen met het kind blijft, zodat het kind de zorg en de veiligheid krijgt die het nodig heeft. 

 

Vergeet uw identiteitsbewijs niet mee te nemen als u richting een testlocatie of vaccinatielocatie gaat. Het houden van 1,5 meter is verplicht. Een mondkapje is verplicht vanaf 13 jaar

Kijk voor het actuele overzicht van de openingstijden voor de testlocaties op www.ggdru.nl/testbeleid en voor de vaccinatielocaties op www.ggdru.nl/coronavaccinatie en volg ons op social media #ggdru. 

Wilt u GGDrU bellen en heeft u een vraag die kan wachten? Bel ons dan op in het weekend, dan is het rustig. Zo kunnen we iedereen sneller helpen. Wij zijn iedere dag bereikbaar van 8.00 tot 20.00u.

Ons webcare team is dagelijks bereikbaar tussen 09.00 uur en 17.00 uur #ggdru