Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Stress Les(s)

 

Een nieuw lespakket om inzicht te krijgen in je mentale gezondheid: ‘Je Brein de Baas?!’ is sinds kort gratis beschikbaar voor alle scholen om aan te bieden aan hun leerlingen. Want leren doen we allemaal op school, maar hoe werkt dat brein eigenlijk?

Der, des, dem, den, die, der, der, die, etc. etc. Het is bijna twintig jaar geleden dat ik deze rijtjes met militaire discipline in mijn hoofd gestampt kreeg. Waarschijnlijk zal dit het laatste zijn wat me bijblijft wanneer ik ooit dement in een verzorgingshuis zit, waarna een verwarde verzorger Duitse jaren ’80 liedjes voor me zal afspelen.

In 4-VWO moesten we een bezielend betoog houden bij Nederlands. Tussen de lessen natuurkunde (E = P x t) en wiskunde (delen door 0 is flauwekul) in kreeg ik te horen dat dit voor een grote groep zou zijn, én voor een cijfer dat zou blijven staan op de eindlijst. Voor het eerst merkte ik dat ik voor zo’n moment van beoordeling erg gestrest kon raken. Nergens op school had ik geleerd hoe hiermee om te gaan. Dooddoeners als ‘iedereen moet het doen’ en ‘achteraf valt het vast mee’ kwamen voorbij, maar daar had mijn interne stemmetje helemaal geen boodschap aan. En voor je het weet slaat het paniekmonster (geweldig inzichtelijk filmpje) toe!

Sinds ik werk als jeugdarts, en juist het afgelopen jaar, merk ik bij veel jongeren de behoefte om meer te leren over hun psychische gezondheid. Ze willen weten hoe hun brein werkt, waar stress vandaan komt en hoe ze hiermee om kunnen gaan; ‘hoe (on)gezond zijn social media, waarom slaap ik slecht, waarom denk ik ’s avonds zoveel, waarom voel ik me zo slecht en wat kan ik daarmee?’ De meeste leerlingen zitten prima in hun vel en redden zich wel, maar er zitten ook leerlingen bij die behalve leren lezen ook hadden moeten leren leven.

Het lijkt mij geweldig als kinderen op school meer leren over mentale gezondheid. Als je behalve lichamelijke opvoeding (LO) ook psychische opvoeding (PO) hebt. Dat je ook leert over de gevolgen van teveel stress of manieren om te ontspannen.

Het nieuwe lespakket van ‘Je Brein de Baas?!’ is er om op school mentale gezondheidsproblemen aan te pakken en te voorkomen. Het is voor elke middelbare school gratis beschikbaar, dus je kunt ook aan jouw school (of die van je kinderen) vragen of ze hier aandacht aan willen geven.

Denk je nou: ‘allemaal leuk en aardig, maar ik zoek nú hulp, voor mezelf of mijn kind’? Kijk dan eens hier voor mogelijkheden om hier meer over te leren of om anoniem te chatten.

Hajo Krol, jeugdarts