Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Gameverslaafd?

 

Afgelopen decennia zijn games er steeds beter in geworden om onze aandacht te trekken, vast te houden, en ons niet meer los te laten. Gevaarlijke tijdsbesteding of gewoon een leuke hobby? 

Ze loopt wat wankel mijn spreekkamer in, alsof teveel bloed naar haar rooddoorlopen ogen is getrokken. Gapend neemt ze tegenover me plaats. Afgelopen tijd slaapt Laura (15) slecht. Vaak ligt ze tot 1 uur ’s nachts wakker. Overdag is ze moe, sporten en ontbijten doet ze vrijwel nooit.

Ze zit in 3-VMBO en vindt school vreselijk. Ze heeft wel vrienden en wordt niet gepest, maar baalt ervan hoeveel er aan haar getrokken wordt: door leraren, examens, huiswerk etc. Ook haar ouders laten haar niet met rust. Die vinden het irritant dat ze zich onbegrepen voelt, maar gaan nooit eens serieus met haar in gesprek.

Als ik haar vraag waar ze plezier uithaalt, geeft ze aan dat dit met name gamen is: op haar eigen laptop, op de Playstation, de Switch of op haar telefoon. Fortnite, Minecraft en Overwatch zijn momenteel favoriet. Doordeweeks 3 à 4 uur en in het weekend af en toe 10 à 12 uur per dag. Vaak pakt ze in bed nog een laptop of telefoon erbij. Haar ouders hebben wel geprobeerd hier regels over in te stellen, maar “dat houden ze toch niet vol.”

Ze snapt dat het gamen, vooral ’s avonds, invloed kan hebben op haar slaap, maar weet niet goed of ze wel iets wil veranderen, aangezien het zo’n goede afleiding is van het alledaagse gedoe. Daarnaast spijbelt ze nooit en haalt ze (meestal) voldoendes: dus waarom zou ze?

In één gesprek krijg ik hier geen verandering in, en ik nodig haar een paar weken later opnieuw uit. Dan geeft ze toe dat ze regelmatig niet goed in haar vel zit en dat het gamen van een hobby is veranderd in een uitweg, een manier om stress te ontvluchten. Maar dat de stress daardoor juist tóeneemt. En dat ze het gamen minder leuk vindt dan eerder. We besluiten om iemand in te schakelen om haar hierbij te begeleiden. Een paar maanden later gamet ze minder, maar is ze veel vaker vrolijk en haalt ze meer plezier uit de uren dat ze nog wel gamet.

Bijna altijd is gamen een onschuldige hobby, maar door deze verhalen komt het vaak in een kwaad daglicht te staan. Wat het beste werkt? Zo vroeg mogelijk regels afspreken met je kinderen. Je interesseren voor wat ze graag doen, zodat je snapt waar ze het over hebben. Regelmatig hierover in gesprek gaan om onbegrip te voorkomen. Want het is een mooie hobby, maar zoals met alles: geniet maar game met mate.

Meer weten? Via de links op www.jouwggd.nl/media/gamen/ kan je kind testen of zijn/haar gamegedrag misschien problemen geeft en wat hieraan te doen is.

Hajo Krol, jeugdarts