Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Dikke zorgen

 

Ik weeg en meet de twaalfjarige Sita. De lijnen zeggen wat ik al dacht. Sita heeft zwaar overgewicht. Helaas is de lijn stijgende, haar overgewicht is de laatste maanden toegenomen. En zij is niet de enige blijkt uit onderzoek. 

Driekwart van de kinderen bewoog tijdens de eerste lockdown minder dan daarvoor. Eén op de drie at meer ongezonde snacks. Eén op de vijf kinderen kwam aan in gewicht, meer dan normaal. Van de kinderen met overgewicht of obesitas was dat zelfs bij 40 procent het geval. Dit zijn de eerste resultaten van de Covid-19, Obesity and Lifestyle in Children (COLC)-studie.

Ondanks dat overgewicht bij kinderen toe is genomen ten tijde van corona zag ik de laatste tijd op mijn spreekuur amper kinderen met overgewicht. Ten tijde van de eerste intelligente lockdown gingen de onderzoeken van kinderen uit groep 2 en groep 7 niet door. Ouders konden wel zelf een afspraak maken bij de Jeugdgezondheidszorg als ze vragen hadden. Helaas trekken ouders van kinderen met overgewicht niet zo heel snel aan de bel.

De beste leeftijd om met gezonde voeding te beginnen is op babyleeftijd. Bij het consult als de baby 6,5 maand oud is krijg ik de meeste vragen van ouders over voeding. Ik geef graag voorlichting over gezonde voeding. En voorlichting is nodig. Voorlichting als schild tegen de aanvallen van de ongezonde kant-en-klare kindervoeding uit de supermarkt. Driekwart van de kindervoeding is namelijk ongezond. Van de zestig soorten babypap zijn er maar twaalf gezond. Van de 170 fruithapjes zijn er 23 goed. Knijpfruit is per definitie ongezond. Van de 39 kinderontbijtgranen voldoet er één. Kinderontbijtgranen zijn over het algemeen zelfs ongezonder dan de ontbijtgranen voor volwassen. Van de 865 soorten broodbeleg zijn er 36 gezond. Alle kindertoetjes zijn te zoet. Van de maaltijdpotjes biedt de meerderheid te weinig energie en te veel witte rijst, witte pasta of vlees. Kant-en-klare kindervoeding is dus meestal ongezond. En dat terwijl het ook nog duur is en ouders het babyschap vaak gebruiken als leidraad voor wat hun kindje op welke leeftijd mag eten.

Mijn voorlichting over gezonde voeding is een oneerlijke strijd. Tegenover elke euro die een gemeente stopt in voorlichting over gezonde voeding, staat zo’n 2000 euro van de voedingsindustrie en detailhandel aan reclame voor ongezonde producten. In coronatijd worden kinderen zwaarder én mensen met overgewicht lopen een groter risico op een heftig verloop van corona. Het is een monster wat in zijn eigen staart bijt. Terwijl ik dit schrijf zitten we midden in de tweede golf. De maatregelen van de overheid worden steeds verder aangescherpt. Ik maak mij dikke zorgen.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts