Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Benauwd en Nieuw

 

Het lijkt wel oorlog. Ik zie rookwolken. Water spat op door een explosie in het water. Er blaffen honden. Ik hoor geschreeuw. Glas valt kapot. Uit het raam zie ik dat jongens vuurwerk in het water gooien en vervolgens ook naar elkaar. De jongens schelden een vrouwelijke buschauffeur uit. Ze gooien vuurwerk in onze kliko, die walmend achter blijft. Op 31 december werken is een hele ervaring.

“Ik draag vanavond een mondkapje” zegt mijn assistente. “Ik heb namelijk gevoelige luchtwegen en ik krijg anders geen lucht”. Ik denk aan mijn collega’s die vandaag op de huisartsenpost of spoedeisende hulp werken. Vandaag zullen er honderden mensen hulp zoeken in verband met oogletsel, letsel aan vingers en brandwonden. Tientallen vingers zullen geamputeerd worden. De helft van de vuurwerkslachtoffers is omstander. Misschien vallen er een of meerdere doden.

En siervuurwerk dan? Dat is toch prachtig om naar te kijken? Inderdaad, alleen is siervuurwerk vervuilender voor je gezondheid en het milieu dan knalvuurwerk. Het bevat namelijk meer zware metalen. Normaal zit er zo’n negentien microgram fijnstof in een kubieke meter lucht. Dit kan rond de jaarwisseling toenemen tot meer dan 1000 microgram per kubieke meter, zeker in stedelijke gebieden. Bij ongunstige weersomstandigheden, zoals dichte mist en weinig wind is de vervuiling nog erger. Vooral mensen met longproblemen merken de nadelen hiervan direct. Fijnstof is een sluipmoordenaar en leidt jaarlijks wereldwijd tot zeven miljoen sterfgevallen.

Op LinkedIn lees ik op 4 januari een bericht van de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid. Op de foto zie ik een kapotte ambulance. Op 1 januari reed de ambulance surveillerend door de bebouwde kom van Hendrik-Ido-Ambacht toen de auto geraakt werd. Een projectiel schoot dwars door de kunststof voorbumper. De explosie veroorzaakte een scheur in de voorruit. Het was een enorme ontploffing met een voelbare drukgolf in de auto en een oorverdovende klap. De ambulance was geraakt door een cobra. Als het voorwerp een niet-beschermde voorbijganger had getroffen waren de gevolgen mogelijk dodelijk geweest. Een cobra heeft de slagkracht van een granaat.

Buiten is het mistig maar voor mij is het kraakhelder. Vuurwerk lijkt geen oorlog, vuurwerk is oorlog. Mijn beroepsvereniging (de AJN) heeft het manifest (www.vuurwerkmanifest.nl) al ondertekend. In totaal hebben 500.000 mensen en 60 organisaties het manifest al ondertekend. Ik doe het nu ook. Ondertekent u het ook?

Rosanne van der Lugt, jeugdarts