Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Blogs 2020

Donkere wolken

18 december - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Afkicken van tabak in een heftige periode in je leven. Iets waar je hoofd niet naar staat? Of is dat iets waar je hoofd dan juist wel naar staat? Lees de volledige blog.

Dikke zorgen

11 november - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Ik weeg en meet de twaalfjarige Sita. De lijnen zeggen wat ik al dacht. Sita heeft zwaar overgewicht. Helaas is de lijn stijgende, haar overgewicht is de laatste maanden toegenomen. En zij is niet de enige blijkt uit onderzoek. Lees de volledige blog.

Zorgpolitie

10 juli - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

“Schat, mama gaat even naar een andere kamer, ik kom zo weer terug” hoor ik moeder aan de andere kant van de lijn tegen haar dochter zeggen. Er gaan alarmbellen bij mij af. Er is iets aan de hand. Lees de volledige blog.

Games – een Korte Gids voor de Buitenstaander

24 juni - geschreven door jeugdarts Hajo Krol

In een vorig blog heb ik het over gamen gehad, een populaire hobby onder alle leeftijdsgroepen. Helaas is deze wereld voor ouders – als ze zelf niet gamen – vaak een groot, grijs gebied. Hier een korte introductie. Lees de volledige blog.

Discipline is topsport

22 mei - geschreven door jeugdarts Hajo Krol

Sporten, mediteren, gezond eten, voldoende slapen, meer water drinken, vaker contact opnemen met familie en vrienden: allemaal prachtige voornemens. Maar hoe werk ik aan discipline? Lees de volledige blog.

BMR-vaccinatie, het wapen tegen corona?

4 mei - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Is mijn werk als jeugdarts zinvol in tijden van corona? Doe ik wel voldoende? Ben ik de held waarvoor geklapt wordt? Lees de volledige blog.

Een omgekeerde marathon

20 april - geschreven door jeugdarts Hajo Krol

Een maand van afstand houden, thuisblijven, videobellen, persconferenties, ups en downs. Hoe blijven we overeind zonder collectief ons verstand te verliezen? Lees de volledig blog.

Corona: overdreven ophef?

9 april - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Is alle media aandacht voor het nieuwe coronavirus terecht? Het is een vraag die mij de afgelopen weken meerdere malen is gesteld. Ik spreek ouders die erg voorzichtig zijn en ouders die minder voorzichtig zijn. Wat is realistisch? Lees de volledige blog.

Gameverslaafd?

24 februari - geschreven door jeugdarts Hajo Krol

Afgelopen decennia zijn games er steeds beter in geworden om onze aandacht te trekken, vast te houden, en ons niet meer los te laten. Gevaarlijke tijdsbesteding of gewoon een leuke hobby? Lees de volledige blog.

Voorkomen is beter

10 februari -  geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Onlangs mocht ik een presentatie geven over mijn werk als jeugdarts op de beroepenmarkt van het Corderius College in Amersfoort. Hoe kan ik pubers in korte tijd enthousiast maken voor het werken binnen de jeugdgezondheidszorg? Lees de volledige blog.

Benauwd en Nieuw

13 januari - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Het lijkt wel oorlog. Ik zie rookwolken. Water spat op door een explosie in het water. Er blaffen honden. Ik hoor geschreeuw. Glas valt kapot. Uit het raam zie ik dat jongens vuurwerk in het water gooien en vervolgens ook naar elkaar. De jongens schelden een vrouwelijke buschauffeur uit. Ze gooien vuurwerk in onze kliko, die walmend achter blijft. Op 31 december werken is een hele ervaring. Lees de blog.

… en een gelukkig nieuwjaar!

2 januari - geschreven door jeugdarts Hajo Krol

In dit blog probeer ik een aantal voorspellingen te doen voor 2020, waarvan ik eind volgend jaar hoop te kunnen zien dat ze zijn uitgekomen. Lees de volledige blog.