Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Voordelen van de voorhuid

 

Meisjesbesnijdenis is in Nederland wettelijk verboden, jongensbesnijdenis is niet verboden. Doordat er toenemende kritiek is op de routinematige besnijdenis van jongens neemt het aantal besnijdenissen wereldwijd af. Moeten ouders door de Jeugdgezondheidszorg worden geïnformeerd over de risico’s van jongensbesnijdenis?

Moeder vraagt aan mij of de voorhuid van haar zoon niet te nauw is. Ik doe lichamelijk onderzoek en de voorhuid van haar zoon ziet er normaal uit. “Binnenkort gaan we hem laten besnijden.” Vertelt moeder mij trots. Ik ga met moeder het gesprek aan over de besnijdenis. Ik zie het als mijn plicht als arts om ouders te informeren over de risico’s van een besnijdenis. Ouders laten hun zoon vanuit religieus oogpunt besnijden, ze zijn islamitisch. In de islam wordt besnijdenis gezien als religieuze plicht, al staat er niets letterlijks over in de Koran. Naast de religieuze betekenis heeft besnijdenis in de islam ook een hygiënische betekenis.

“We laten hem bij een besnijdeniscentrum besnijden. Dit hebben we bij onze andere zoon ook laten doen. We kunnen het iedereen aanraden!”  zegt moeder enthousiast. Ik leg moeder uit dat door de besnijdenis netjes uit te laten voeren de korte termijn risico’s van nabloeding en infectie verminderen, maar dat het voor de risico’s op lange termijn geen verschil maakt. Op lange termijn hebben besneden jongens 4-20% kans op problemen bij het plassen en seksuele problemen. De plasproblemen ontstaan door vernauwing van de plasbuis. Deze vernauwing ontstaat omdat de plasbuis niet beschermd is door de voorhuid en daardoor tegen het ondergoed aan schuurt. “Waardoor ontstaan de seksuele problemen bij besneden mannen?” vraagt moeder mij. Het blijkt dat seksuele problemen ontstaan doordat de voorhuid een belangrijke rol heeft in de seksuele beleving. Ik bespreek met moeder de optie om haar zoon op latere leeftijd te laten besnijden, als hij oud genoeg is om er zelf over mee te beslissen.

Ik geef moeder informatie mee over de medische nadelen van een besnijdenis en adviseer haar om hierover met haar man te spreken. Ik hoop dat ouders een goede beslissing maken. Op dit moment informeer ik ouders alleen als ouders het onderwerp zelf ter sprake brengen. Maar wellicht moet ik bij joodse en islamitische ouders het onderwerp actief aansnijden.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts