Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Te kort

 

Woensdagavond 27 november, 17.10 uur. De camera’s draaien naar mij toe. Felle studiolampen schijnen in mijn ogen. Ik weet dat er 184.000 mensen kijken. Ik voel de spanning in mijn buik. Vandaag ben ik als jeugdarts te gast bij de live uitzending van U Vandaag van RTV Utrecht.

“Waarom worden Nederlanders steeds langer?” is de eerste vraag die presentatrice Anita Sara Nederlof mij stelt. Ik leg uit dat onze lengte een combinatie is van aanleg om lang te worden en goede welvaart. Ook de vraag of we over 40 jaar nog een stuk langer zijn geworden komt voorbij. Tafelgast Edo Brunner wil weten of Nederlanders blijven doorgroeien. Ik leg uit dat dit niet zo is. Elke soort heeft zijn eigen maximale lengte. Een madeliefje zal ook geen 50 cm lang worden als je deze veel in de zon zet en veel water geeft.

“We zijn toch helemaal niet langer geworden?” vraagt een collega mij voorafgaand aan het interview. Inderdaad blijkt dat Nederlandse kinderen wel zwaarder worden, maar niet meer langer. Van 1980 tot 2000 zijn Nederlanders langer geworden, daarna alleen maar zwaarder.

Vragen die je in een interview krijgt blijken hele andere vragen dan vragen die ik dagelijks in de spreekkamer krijg over lengte: “Hoe lang wordt mijn kind? Groeit mijn kind goed? Is mijn kind niet te lang?” Daarom ben ik blij dat ik me voorafgaand aan het radio- en televisie-interview met RTV Utrecht heb verdiept in algemene interessante weetjes.

“Ik wist niet dat kinderen geboren in april uiteindelijk een halve centimeter langer worden dan kinderen geboren in oktober” zegt de assistente enthousiast, als ze mij hartelijk heeft ontvangen voor en na de televisie-uitzending. Grappige feitjes over een onderwerp blijken de dingen die blijven hangen. Na de uitzending praat ik verder na met haar en met Edo, die geïnteresseerd is in het onderwerp. Binnen de kortste keren zijn we verwikkeld in een interessante discussie. De studiolampen zijn inmiddels uit, maar de spotlights staan aan. De spanning die ik voelde voor de uitzending is weg. Ik doe hen verslag van mijn speurtocht naar interessante feitjes over lengte. Ik vertel hen dat Nederlanders tot de langste volken ter wereld behoren. Waarschijnlijk komt dit door aanleg om lang te worden in combinatie met een eiwitrijk dieet (melk, kaas, yoghurt etc.). De Masai, een lang volk uit Kenia, drinken ook veel melk. Onze aanleg om lang te worden delen we met de Scandinaviërs. Zuid-Europeanen en Engelsen hebben deze aanleg om lang te worden veel minder. Het vermoeden is dat Nederlanders uit de Noordelijke provincies genetisch gezien meer op Scandinaviërs lijken. En dat Nederlanders uit de Zuidelijke provincies genetisch gezien meer op Zuid-Europeanen lijken. Mensen uit Groningen en Friesland worden namelijk gemiddeld drie centimeter langer dan mensen uit Brabant en Limburg. “Ik ben Marokkaanse en Marokkanen worden ook niet zo lang!” merkt de assistente op. Marokkanen (net als Turken) zijn inderdaad gemiddeld kleiner dan Nederlanders. Voor Turkse en Marokkaanse kinderen hebben we bij de Jeugdgezondheidszorg zelfs aparte groeicurven.

Voor deze interessante discussie bleek de radio- en televisie-uitzending te kort. Mijn blog is er gelukkig wel lang genoeg voor.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts