Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Jeugdgezondheidszorg, een groot effect voor een prikkie

 

Na mijn spreekuur verlaat ik mijn spreekkamer, letterlijk en figuurlijk. Vandaag ga ik namelijk in gesprek met twee wethouders van de gemeente Amersfoort; wethouder van Eijk en wethouder Tigelaar. Zij komen vandaag op werkbezoek bij de Jeugdgezondheidszorg. Voorafgaand aan het gesprek denk ik na wat ik mee zou willen geven aan deze wethouders. Waar ben ik trots op in mijn werk? Wat wens ik?

Waar ben ik trots op?

De avond voor het gesprek met de wethouders ben ik nog tot ’s avonds laat bezig met de voorbereidingen. In mijn vak als jeugdarts, wat ik inmiddels alweer bijna 10 jaar met veel passie doe, ben ik op veel dingen trots besef ik. Ik denk hierbij onder andere aan:

  • Het grote bereik wat de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) heeft. Zo bezoekt tussen de 0-4 jaar meer dan 95% van de ouders en kinderen het consultatiebureau. Een huisarts werkt ook vanuit de wijk, maar ziet alleen degene die ziek zijn of waarbij het niet goed gaat. De JGZ ziet zieke én gezonde kinderen.
  • De opbrengst van de begeleiding van kinderen met overgewicht. Als kinderen een gezond gewicht hebben is dit goed voor hun lichamelijke en psychische gezondheid. Behalve dat levert het financieel ook veel op. Zo blijkt uit onderzoek dat het programma ´Door Dik en Dun´ het vijftigvoudige oplevert van wat het kost. Per kind zijn de kosten 1050 euro, de opbrengsten zijn 55.000 euro per kind.
  • Het Rijksvaccinatieprogramma dat door de JGZ wordt uitgevoerd en sinds 1950 naar schatting 6000-12000 doden heeft voorkomen. Bij alle twijfelende ouders gaan we als JGZ met hen in gesprek over hun overwegingen hierbij.
  • De hielprik. Door de hielprik worden per jaar 200 kinderen behoed voor een handicap en 30 sterfgevallen worden voorkomen.
  • Preventieve adviezen ter voorkoming van wiegendood. Dankzij de adviezen aan vrijwel alle ouders om baby’s op hun rug te slapen te leggen worden 170 sterfgevallen door wiegendood voorkomen.

Dit zijn taken die vrijwel uitsluitend door de JGZ worden aangeboden/op de JGZ van toepassing zijn. Binnen de JGZ werken we intensief samen binnen een team van assistenten, verpleegkundigen en artsen. We zoeken de samenwerking met ketenpartners actief op. De JGZ is het vak van lekkende kranen repareren in plaats van dweilen met de kraan open. Voorkomen is beter dan genezen.

Wat wens ik?

Binnen de leeftijdsgroep 0-12 jaar worden ouders door GGD regio Utrecht op 14 momenten uitgenodigd voor een afspraak. Veertien momenten klinkt als veel, maar ligt onder het aantal van 18 momenten wat landelijk als minimum is vastgesteld. Ik zou graag zien dat we deze 18 contactmomenten kunnen aanbieden. Daarnaast hoop ik dat de Jeugdgezondheidszorg in de toekomst verder wordt uitgebreid. Bezuinigen binnen de JGZ levert geen geld op, het kost geld. Immers elke euro die in de JGZ wordt geïnvesteerd levert 11 euro op. Dit beseffende ga ik vol vertrouwen het gesprek met wethouder Tigelaar en wethouder van Eijk aan.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts