Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

HPV-vaccinatie, een kwestie van kop of munt

 

“Ik twijfel erover of ik mijn dochter tegen HPV wil vaccineren” gaf moeder mij tijdens het vorige consult aan. Moeder en dochter zouden zich tussen de vorige afspraak en de huidige afspraak gaan oriënteren op de HPV-vaccinatie en we zouden het tijdens deze afspraak verder bespreken.

In het jaar dat een meisje 13 jaar oud wordt krijgt ze een uitnodiging voor de HPV-vaccinatie. Het HPV-virus kan baarmoederhalskanker veroorzaken. Per jaar krijgen 700 vrouwen in Nederland de diagnose baarmoederhalskanker. Per jaar overlijden er 200 tot 250 vrouwen aan baarmoederhalskanker. De HPV-vaccinatie biedt bescherming tegen HPV-typen 16 en 18, die samen 70% van alle gevallen van baarmoederhalskanker veroorzaken. Overdracht van het HPV-virus vindt plaats via huidcontact. Een condoom beschermt niet. Vaccinatie is de enige manier ter voorkoming van HPV-infectie. De HPV-vaccinatie is 10 jaar in gebruik. Wereldwijd zijn er al 200 miljoen jonge vrouwen gevaccineerd tegen HPV. In 2008 is de HPV-vaccinatie in Nederland geïntroduceerd. Er is uitgebreid onderzoek gedaan naar het vaccin en het vaccin is veilig. Ondanks dat wordt maar 45% van de meisjes gevaccineerd. Voor de overige vaccinaties ligt de vaccinatiegraad landelijk gemiddeld boven de 90%, voor HPV is de vaccinatiegraad opvallend laag.

“De vorige keer hadden we besproken dat jullie je zouden gaan oriënteren op de HPV- vaccinatie.” Moeder en dochter knikken. “Zijn jullie eruit gekomen?” Weer knikken moeder en dochter. Het voelt alsof ik op dit moment een muntje opgooi en de worp bepaalt of het meisje wel of niet gevaccineerd gaat worden. De kans is immers ongeveer 1 op 2 dat het meisje gevaccineerd gaat worden. “We hebben besloten wel te vaccineren.” Geeft moeder aan. “Ik heb ontdekt dat de verhalen over nare complicaties van de prik niet waar zijn.” zegt moeder. “Bovendien is inmiddels bekend dat mijn tante baarmoederhalskanker heeft en zij kan niet meer behandeld worden.” vult het meisje aan.

Er zijn veel mensen die vragen hebben over de HPV-vaccinatie. Het liefst zou ik met al deze ouders en dochters in gesprek gaan. Op dit moment is dat echter niet zo. Een gesprek over HPV-vaccinatie vindt nog te weinig plaats in de spreekkamer. Ik hoop dat dit in de toekomst gaat veranderen. De kans op het beschermen tegen HPV zou niet vergelijkbaar moeten zijn met het opgooien van een muntje. De kans dat een meisje gevaccineerd is tegen HPV zou vergelijkbaar moeten zijn met de kans dat morgen de zon weer opkomt. Dan zouden er in Nederland per jaar 140 tot 175 vrouwen in leven blijven, die anders aan baarmoederhalskanker zouden zijn overleden.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts