Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Hoe je een voedselallergie kunt voorkomen met een vroege boterham op z’n Elvis

 

Ik neem vlug een hap van mijn boterham met pindakaas tijdens de paar minuten pauze in mijn ochtendspreekuur. De drie maanden oude baby die als eerste na mijn pauze gepland staat heeft eczeem en in de familie komt een pinda-allergie voor.

Ongeveer 1 tot 6% van de jonge kinderen heeft een voedselallergie. Kinderen kunnen allergisch zijn voor bijvoorbeeld koemelk, kippenei, pinda of noten. Astma, eczeem en voedselallergie zijn uitingen van dezelfde allergische aanleg. Voorheen werd bij kinderen met eczeem met het starten met pinda en ei gewacht tot het kind een jaar was of zelfs nog langer. Maar de inzichten zijn veranderd.

Ik zal aan de ouders uitleggen dat ze vanaf vier maanden het beste kunnen starten met hapjes als Gado Gado of met een boterham op z’n Elvis. Hup, groenten met een lepeltje pindakaas de blender in. Of een stukje brood met banaan en pindakaas. Het is beter om op jonge leeftijd voedingsmiddelen waar je allergisch voor kunt worden via de mond binnen te krijgen. De kans op allergie is dan kleiner blijkt uit onderzoek. Dus gewoon met vier maanden al aan de pindakaas, notenpuree en eieren. Het is belangrijk dat een kind een allergeen voedingsmiddel binnen krijgt via de mond voordat het ermee in contact komt via de huid. Via huidcontact is de kans op een allergie namelijk juist groter. Vooral bij een kind met kapotte huid, zoals bij eczeem, is dit een risico.

Na het eten van mijn boterham met pindakaas roep ik de drie maanden oude baby binnen. Maar niet voordat ik eerst mijn handen goed heb gewassen.

Rosanne van der Lugt, Jeugdarts