Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Hoe gezond is mijn wijk?

 

In de wijk Nieuwland in Amersfoort is sinds kort het project de Gezonde Wijk gestart en ik was bij de eerste bijeenkomst aanwezig. Daar werd de wijk Nieuwland voorgesteld in cijfers. Wat voor wijk is Nieuwland en hoe kan Nieuwland nog gezonder worden?

Ik heb de kasten maar eens nagezocht voor cadeaubonnen om eten te kunnen kopen.
Mijn zoontje slaapt in een roze slaapzak.
Ik kon in de supermarkt niet pinnen.
Ik keek in de voorraadkast en dacht: “Een week vooruit moet nog wel lukken”.
Een greep uit de uitspraken die ik gehoord heb op mijn spreekuur van ouders die het financieel zwaar hebben.

Nieuwland is een welgestelde wijk in Amersfoort. En toch komt er armoede voor. Dit merk ik in mijn spreekkamer en dit blijkt ook uit de cijfers die werden besproken bij de eerste Gezonde Wijk bijeenkomst waar ik bij aanwezig was. Het aantal volwassenen met problematische schulden ligt in de wijk Nieuwland hoger dan het gemiddelde van 7% in Amersfoort, en 8% in Nieuwland. Dat Nieuwland een welgestelde wijk is, maar dat het aantal problematische schulden hoog ligt kan te maken hebben met echtscheidingsproblematiek.

Een ander punt waarop cijfers die werden besproken op de Gezonde Wijk bijeenkomst elkaar lijken tegen te spreken is beweging. Meer dan gemiddeld in Amersfoort hebben volwassenen in Nieuwland een abonnement bij de sportschool. Echter overgewicht komt in Nieuwland ook meer dan gemiddeld in Amersfoort voor en is stijgende (van 40% in 2012 naar 51% in 2016). Dit zou kunnen komen doordat voeding een grotere bijdrage geeft aan gewicht dan beweging. Om de calorieën van vier dropjes te verbranden moet je maar liefst 24 minuten wandelen. Of zouden mensen wel lid zijn van een sportclub, maar gaan ze er niet heen?

Andere minder gunstige ontwikkelingen in de wijk: Het aantal mensen wat zijn gezondheid als matig-slecht ervaart is de laatste jaren toegenomen van 13% naar 22%. Ernstige eenzaamheid is onder de volwassenen (19-64 jaar) gestegen van 8% in 2012 naar 13% 2016. Er valt nog voldoende aan te pakken in de wijk.

Aan het einde van de bijeenkomst vroeg iemand hoe hij door de Gezonde Wijkaanpak zijn werk morgen anders gaat doen. Een huisarts die al ervaring heeft met de Gezonde Wijkaanpak in Kattenbroek geeft een aantal concrete voorbeelden. Ik stelde mezelf een andere vraag: Wat kan ík morgen in mijn werk al bijdragen aan de Gezonde Wijkaanpak? Ik besloot de volgende dag een vel op te hangen waarop ouders post-its kunnen plakken met wat zij missen in Nieuwland. Deze inbreng van ouders kon ik dan mooi mee nemen naar de volgende bijeenkomst van de Gezonde Wijkaanpak. Want denken, spreken en schrijven over cijfers is goed, doen is bij een gezonde wijk niet minder belangrijk.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts