Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

De eikenprocessierups is in opmars

 

Ik fiets naar mijn werk langs een weg met versierde eikenbomen. Rood-witte lintjes zijn aan de bomen gebonden met de tekst “Pas op eikenprocessierups!” Ik vraag me af wat je moet doen met deze waarschuwing. Ik neem aan dat je de boom niet mag aanraken. Maar kun je eronder wandelen of fietsen? Moet je er heel snel langs fietsen of rennen? Of moet je een andere weg nemen als het even kan?

Tijdens mijn spreekuur roep ik een jongetje binnen. Zijn armen zitten onder de rode bultjes. Is dit een overactieve mug geweest? Of is dit schurft? Het lijkt mij allebei niet het meest waarschijnlijk. Dit is vast uitslag door de haartjes van de eikenprocessierups! Het is de eerste keer dat ik een kind met deze uitslag op mijn spreekuur zie. Ik adviseer de ouders de haartjes met plakband te verwijderen. Tegen de jeuk kan er een verzachtende crème op basis van Aloë Vera, Calendula, menthol of Eucalyptus worden gesmeerd. Kleren moeten op 60 graden worden gewassen. De ouders gaan met deze adviezen tevreden weer naar huis.

Er hoeft geen rechtstreeks contact te zijn geweest met de rups om met de haartjes in aanraking te komen. De lucht voert de haartjes namelijk mee. De brandharen dringen met hun weerhaakjes bij aanraking gemakkelijk in de huid, ogen en luchtwegen. Ze kunnen ook door kleding heen gaan. Brandharen op kleding of huid zijn niet met het blote oog te zien. Het probleem is dit jaar drie of vier keer zo groot als andere jaren. De komende jaren zal het probleem niet minder worden, de eikenprocessierups is in opmars. We hebben veel eiken in Nederland en de temperaturen worden steeds gunstiger voor het beest, dus uitroeien zal niet gaan lukken. In de toekomst zal ik dus nog vaker kinderen met deze uitslag op mijn spreekuur krijgen.

Op weg naar huis besluit ik het zekere voor het onzekere te nemen. Ik vermijd de straat met de lintjes en neem een andere weg nu het nog kan. Een eikenprocessierups verliest wel zijn haren en levert daarmee nare streken. En het is bij de eikenprocessierups niet veel anders dan met de meeste andere dingen die ik tijdens mijn spreekuur zie: voorkomen is beter dan genezen.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts