Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Cringy

 

Je weet dat je officieel oud begint te worden als je nieuwe taal onder jongeren niet meer meekrijgt – en cringy (beschamend) wordt als je het zelf probeert te gebruiken. Een kleine bloemlezing en tips om de aansluiting te houden met je kind.

“Ik slaap vaak wel te laat ja. Maar dat komt ook omdat ik vaak nog zit te gamen en met vrienden via Discord of Reddit op allerlei communities aan het praten ben. Daarvoor heb ik een heel nice tweede scherm bij m’n PC gezet zodat ik kan gamen en chatten tegelijk.”

Veel ouders die ik tegenkom maken zich zorgen over wat hun kinderen allemaal uitspoken in hun vrije tijd, maar meestal is het allemaal niet zo spannend. Er zijn wel wat nieuwe begrippen bij gekomen de afgelopen jaren die je moet begrijpen om alles te kunnen volgen. Zelf heb ik enigszins de illusie dat ik bij blijf, maar ik kijk wel uit om hun taalgebruik over te nemen. Ik heb geen zin om als 30-jarige de woorden “Ok Boomer” (naar stereotype ouderwetse babyboomers) naar m’n hoofd geslingerd te krijgen. Nog een paar voorbeelden:

“Op TikTok heb ik inmiddels 25.000 subs, waarmee ik af en toe ook wel wat geld verdien of producten gratis krijg. Maar ik ga je m’n account niet vertellen, dat is echt super awkward.”

“Best veel kinderen op mijn school zijn trans of queer, maar niet veel durven ervoor uit te komen. Online moet je uitkijken dat je niet allemaal traps tegenkomt.”

“Met Fortnite heb ik wel wat geld verdiend, maar dat ben ik eigenlijk al ontgroeid. Ik speel met m’n squad nu veel vaker Apex Legends.”

De grootste problemen die ik tegenkom hebben alleen helemaal niet met het taalgebruik van kinderen te maken, maar met de communicatie tussen ouders en kind. Hoe ga je als ouders het gesprek aan met je kind, hoe weet je wat hij/zij online allemaal doet?

In plaats van te mopperen dat je kinderen minder moeten gamen, van hun telefoon af moeten of te weinig uit zichzelf vertellen, kun je beter eens met ze bespreken wat ze allemaal bezig houdt. Maak afspraken met je kind over gebruik van media en houd je hier consequent aan, maar vooral: toon interesse voor hun wereld en wat ze meemaken, zonder ze hun privacy afhandig te maken. 

Doe dat en je zult merken dat - al zullen ze het niet altijd laten blijken - dit veel kan betekenen voor hoe kinderen in hun vel zitten. Want een goed gesprek verandert angst, onzekerheid of schaamte vaak in opluchting en begrip.

Hajo Krol, Jeugdarts