Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Alcohol. Alcohol? Alcohol.

 

Als jeugdarts zie ik helaas regelmatig moeders met borstkanker op het spreekuur. Kinderen met een laag IQ zie ik ook met enige regelmaat. En gezinnen waarin sprake is van huiselijk geweld zie ik elk spreekuur. Wat hebben deze drie dingen met elkaar gemeen? Alcohol. Alcohol? Alcohol. 

Elk glas alcohol dat een vrouw elke dag drinkt vergroot haar kans op borstkanker met 10%. Een dagelijks gebruik van vijf glazen alcohol vergroot haar kans op borstkanker van 12,5% (zonder alcohol) naar maar liefst 19 procent. Dat je niet moet drinken tijdens de zwangerschap is algemeen bekend. Toch drinkt tijdens de zwangerschap maar liefst één op de vijf vrouwen, waarbij hoger opgeleide vrouwen meer drinken dan lager opgeleide vrouwen. Een zwangere zelf is in staat om de alcohol van één glas redelijk snel af te breken, maar dit is niet het geval bij haar baby. Alcoholspiegels die bij de moeder nog aanvaardbaar zouden kunnen zijn, kunnen bij het kind leiden tot een veelvoud daarvan. Na het downsyndroom en het fragiele X-syndroom is alcoholgebruik tijdens de zwangerschap de voornaamste oorzaak van zwakbegaafdheid. En wat betreft huiselijk geweld, 16% van alle gevallen van kindermishandeling komt door het gebruik van alcohol door de dader.

En toch bespreek ik alcoholgebruik eigenlijk nooit. Ik weet van een aantal ouders dat ze een alcoholprobleem hebben en op zo’n moment spreek ik er met ouders over. Maar met veruit de grootste groep: lichte en matige gebruikers spreek ik er zelden over. Eén glaasje alcohol per dag is immers toch ook goed voor je gezondheid?  Allereerst blijft het in Nederland helaas vaak niet meer bij één glas per dag. Per hoofd van de bevolking is het alcoholgebruik de afgelopen halve eeuw verdrievoudigd. In 1960 nuttigden we in Nederland gemiddeld 2,6 liter pure alcohol per persoon, Inmiddels is dit gestegen tot 7,5 liter. Per jaar drinken we per volwassen persoon gemiddeld twee eenheden per dag. Dit is het dubbele van het ene glaasje wat gezond zou zijn. Zou zijn, want inmiddels is gebleken dat dit niet waar is. Elk glas alcohol dat je drinkt is ongezond.

Op de vragenlijst die ouders invullen voorafgaand aan het consult dat hun kind op de leeftijd van twee jaar krijgt wordt gevraagd of er thuis wordt gerookt. Moet er na deze vraag ook een vraag worden toegevoegd over hoeveel alcohol ouders drinken? Of moet het probleem (ook) op hoger niveau worden aangepakt? Uit onderzoek blijkt dat de effectiefste maatregelen het beperken van de verkoop van alcohol en het verhogen van de prijs zijn. Over de manier waarop alcoholgebruik moet worden teruggedrongen kun je in discussie gaan, maar dat het terugdringen van alcoholgebruik tot een enorme gezondheidswinst leidt, daarover bestaat geen twijfel. Ik drink vanavond in ieder geval een lekker koud glas zelf gebrouwen bruisend kraanwater. Op je gezondheid! 

Rosanne van der Lugt, jeugdarts