Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Blogs 2019

Te kort

9 december - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Woensdagavond 27 november, 17.10 uur. De camera’s draaien naar mij toe. Felle studiolampen schijnen in mijn ogen. Ik weet dat er 184.000 mensen kijken. Ik voel de spanning in mijn buik. Vandaag ben ik als jeugdarts te gast bij de live uitzending van U Vandaag van RTV Utrecht. Lees de volledige blog.

Cringy

18 november - geschreven door jeugdarts Hajo Krol

Je weet dat je officieel oud begint te worden als je nieuwe taal onder jongeren niet meer meekrijgt – en cringy (beschamend) wordt als je het zelf probeert te gebruiken. Een kleine bloemlezing en tips om de aansluiting te houden met je kind. Lees de volledige blog.

Hoe je een voedselallergie kunt voorkomen met een vroege boterham op z’n Elvis.

6 november - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Ik neem vlug een hap van mijn boterham met pindakaas tijdens de paar minuten pauze in mijn ochtendspreekuur. De drie maanden oude baby die als eerste na mijn pauze gepland staat heeft eczeem en in de familie komt een pinda-allergie voor. Lees de volledige blog.

Steeplechase

18 oktober - geschreven door jeugdarts Hajo Krol

Wat hebben het meest bizarre onderdeel van atletiek en het ouderschap met elkaar te maken? Rennen, hordes overwinnen en nat gaan? In dit blog probeer ik het te achterhalen. Lees de volledige blog.

Voordelen van de voorhuid

11 oktober - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt 

Meisjesbesnijdenis is in Nederland wettelijk verboden, jongensbesnijdenis is niet verboden. Doordat er toenemende kritiek is op de routinematige besnijdenis van jongens neemt het aantal besnijdenissen wereldwijd af. Moeten ouders door de Jeugdgezondheidszorg worden geïnformeerd over de risico’s van jongensbesnijdenis? Lees de volledige blog

Wereldkampioen en Depressief

23 september - geschreven door jeugdarts Hajo Krol

Onlangs hebben meerdere topsporters zich uitgelaten over hun depressieve episoden. Een goede manier om zo’n onderwerp uit de taboesfeer te halen. Maar ook zonder een groot publiek kun je hier een bijdrage aan leveren. Zo zorgen we dat ook jongeren hier makkelijker over in gesprek gaan. Lees de volledige blog.

Hoe je ervoor zorgt dat mensen 70% van je boodschap onthouden.

12 september - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Ik hoop dat ouders en kinderen tijdens een consult bij mij als jeugdarts iets leren. Ik geef ouders vaak schriftelijke informatie mee. Jonge kinderen kunnen echter nog niet lezen. En sommige ouders hebben ook veel moeite met lezen. Wat is de beste manier om informatie over te brengen? Lees de volledige blog.

Slanker door kleinere borden

12 augustus - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Is overgewicht het gevolg van een gebrek aan wilskracht? Of is overgewicht een logisch gevolg van een dikmakende omgeving en is het eigenlijk een wonder dat sommige mensen nog een gezond gewicht hebben? Lees de volledige blog.

De eikenprocessierups is in opmars

10 juli - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Ik fiets naar mijn werk langs een weg met versierde eikenbomen. Rood-witte lintjes zijn aan de bomen gebonden met de tekst “Pas op eikenprocessierups!” Ik vraag me af wat je moet doen met deze waarschuwing. Ik neem aan dat je de boom niet mag aanraken. Maar kun je eronder wandelen of fietsen? Moet je er heel snel langs fietsen of rennen? Of moet je een andere weg nemen als het even kan? Lees de volledige blog.

Het blauwe boekje.

17 juni - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Het blauwe boekje is een boekje dat ik bijna dagelijks aan ouders te leen meegeef. Het is net dik genoeg om voldoende tips te kunnen bevatten en dun genoeg om in één keer door te lezen. De officiële titel is “Regelmaat brengt Rust” en is geschreven door Ria Blom. Lees de volledige blog.

HPV-vaccinatie, een kwestie van kop of munt

13 mei - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

“Ik twijfel erover of ik mijn dochter tegen HPV wil vaccineren” gaf moeder mij tijdens het vorige consult aan. Moeder en dochter zouden zich tussen de vorige afspraak en de huidige afspraak gaan oriënteren op de HPV-vaccinatie en we zouden het tijdens deze afspraak verder bespreken. Lees de volledige blog.

Jeugdgezondheidszorg, een groot effect voor een prikkie

10 april - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt.

Na mijn spreekuur verlaat ik mijn spreekkamer, letterlijk en figuurlijk. Vandaag ga ik namelijk in gesprek met twee wethouders van de gemeente Amersfoort; wethouder van Eijk en wethouder Tigelaar. Zij komen vandaag op werkbezoek bij de Jeugdgezondheidszorg. Voorafgaand aan het gesprek denk ik na wat ik mee zou willen geven aan deze wethouders. Waar ben ik trots op in mijn werk? Wat wens ik? Lees de volledige blog.

Alcohol. Alcohol? Alcohol.

14 maart - Geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt.

Als jeugdarts zie ik helaas regelmatig moeders met borstkanker op het spreekuur. Kinderen met een laag IQ zie ik ook met enige regelmaat. En gezinnen waarin sprake is van huiselijk geweld zie ik elk spreekuur. Wat hebben deze drie dingen met elkaar gemeen? Alcohol. Alcohol? Alcohol. Lees de volledige blog.

Zo moeder, zo dochter

13 februari - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

Wat is het beste moment om over gewicht te spreken? Als een kind overgewicht heeft? Of ligt het beste moment al eerder? Lees de volledige blog.

Hoe gezond is mijn wijk?

16 januari - geschreven door jeugdarts Rosanne van der Lugt

In de wijk Nieuwland in Amersfoort is sinds kort het project de Gezonde Wijk gestart en ik was bij de eerste bijeenkomst aanwezig. Daar werd de wijk Nieuwland voorgesteld in cijfers. Wat voor wijk is Nieuwland en hoe kan Nieuwland nog gezonder worden? Lees de volledige blog.