Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Leefstijl®

 

Ik neem twee kiwi’s, mijn schaaltje yoghurt en het manifest voor leefstijlgeneeskunde mee naar de ontbijttafel. Terwijl ik een hapje neem van mijn yoghurt, aangevuld met cruesli op basis van stevia en een handje gemengde noten lees ik het drie pagina’s tellende manifest. 

Leefstijl omvat het geheel van voeding, beweging, roken, alcoholgebruik, ontspanning en slaap  en is van groot belang om gezond te zijn en gezond te blijven. In mijn werk als jeugdarts zie ik leefstijlverbetering als de basis ter voorkoming van ziekte. Jeugdartsen mogen medicijnen voorschrijven, maar doen dat over het algemeen niet. Tenzij je zoals ik leefstijlverbetering ziet als het ideale medicijn zonder bijwerkingen, want dat medicijn schrijf ik dagelijks voor. 

Dat leefstijlverbetering ook ziektes kan genezen is minder bekend. Diabetes type 2 stond voorheen bekend als ouderdomssuikerziekte, maar inmiddels kun je het niet meer zo noemen omdat de gemiddelde leeftijd van de patiënt met diabetes type 2 aanzienlijk is gedaald. Diabetes type 2 hangt vaak zo direct samen met overgewicht (zwaar overgewicht wordt ook wel obesitas genoemd) dat er ook wel wordt gesproken over diabesitas. Geen enkel modern geneesmiddel kan diabetes type 2 genezen, leefstijlverbetering kan dat wél. 

Behalve gezondheidswinst geeft genezing van diabetes type 2 ook enorme financiële winst. Onderzoek heeft uitgewezen dat alleen al aan medische kosten een besparing van 2.7 miljard euro in 5 jaar mogelijk is als 40% van de mensen met diabetes type 2 omkeert. Hierbij zijn kostenbesparingen door verminderd ziekteverzuim of verminderde arbeidsongeschiktheid niet eens meegenomen. 

En diabetes type 2 is maar één van de vele ziektes waarbij leefstijl een essentiële rol speelt. Op dit moment lijdt meer dan 50% van de volwassenen aan een chronische aandoening waarbij te weinig bewegen, overgewicht, slechte voeding, drank, drugs, slaapgebrek en chronische stress (mede) de oorzaak is. 

Dat leefstijlverbetering ziektes kan genezen is nog niet zo lang bekend. Dat komt doordat onderzoek doen naar leefstijl niet interessant is voor de industrie. Sportschoenen kun je nog verkopen, maar het dagelijkse half uurtje bewegen verkopen wordt al lastiger. Ook in de opleiding geneeskunde (de studie wordt soms ook wel ‘medicijnen’ genoemd), komt leefstijl nauwelijks aan bod. 

In het manifest wordt ervoor gepleit dat leefstijlgeneeskunde stevig op de politieke agenda komt te staan. Al meer dan 1000 mensen hebben het manifest ondertekend lees ik. Dan valt mijn blik op de klok. Ik zie dat het tijd is om naar mijn werk te gaan. Ik breng mijn lege schaaltje terug naar de keuken. Voordat ik op mijn fiets stap onderteken ik nog snel het manifest.

Het manifest is nog te lezen en te ondertekenen op deze website.

Rosanne van der Lugt, jeugdarts