Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Kinkhoest

 

Kinkhoest is één van de vele ziektes waartegen kinderen worden gevaccineerd in het Rijksvaccinatieprogramma (RVP). Kinkhoest is een ziekte die bij zuigelingen die nog niet of onvolledig gevaccineerd zijn zeer ernstig kan verlopen. GGD regio Utrecht biedt een kinkhoestvaccinatie aan professionals aan die contact hebben met jonge kinderen. De vaccinatie moet voorkomen dat professionals jonge kinderen besmetten met kinkhoest.

Bij kinderen wordt in principe op de leeftijd van twee maanden begonnen met vaccineren. Een jong kind is nog heel kwetsbaar en daarom wil je het kind zo vroeg mogelijk beschermen tegen bepaalde ziektes. Kinkhoest bij baby’s kan een zeer heftig beloop hebben, soms zelfs met overlijden als gevolg. Sinds 1957 krijgen alle kinderen in Nederland vaccinatie tegen kinkhoest aangeboden via het RVP. Van de Nederlandse bevolking is 97% gevaccineerd tegen kinkhoest. Vaccinatie geeft bescherming gedurende een aantal jaar, maar niet volledig. Daarom worden niet alleen zuigelingen maar ook jonge kinderen gevaccineerd tegen kinkhoest. Iemand kan meerdere keren in zijn leven kinkhoest krijgen, een infectie met de kinkhoestbacterie beschermt dus niet tegen een volgende infectie met deze bacterie. Elke 2 tot 4 jaar is er een extra piek in het aantal kinkhoestmeldingen. Sinds de jaren ’90 van de vorige eeuw neemt kinkhoest toe, ook onder volwassenen.

Ik heb een keer een baby op mijn spreekuur gehad die kinkhoest had opgelopen voordat het kind twee maanden was. Tijdens het consult had het kindje de heftigste hoestbuien en benauwdheid die ik ooit heb gezien. Als je nog nooit een jonge baby met kinkhoest hebt gezien, zou je op YouTube eens moeten zoeken naar Whooping Cough. Op een YouTube filmpje van de Mayo Clinic is bijvoorbeeld een filmpje te zien van 2.24 minuten van een kind met kinkhoest. Het is maar een kort filmpje, maar het is zo heftig om zo’n benauwde baby te zien, dat ik niet in staat was dit filmpje af te kijken.

De Gezondheidsraad heeft geadviseerd om de kinkhoestvaccinatie aan te bieden aan werknemers die contact hebben met jonge kinderen. De vaccinatie moet voorkomen dat professionals jonge kinderen besmetten met kinkhoest. Werknemers die besmet zijn met kinkhoest, kunnen al hoestend anderen besmetten en dus ook jonge baby’s. Ook GGD regio Utrecht biedt haar medewerkers een kinkhoestvaccinatie aan. Gisteren heb ik mij weer laten vaccineren en hiermee heb ik voor de komende vijf jaar mijzelf en anderen om mij heen beschermd. Terwijl ik deze blog typ heb ik een pijnlijke linker bovenarm, maar dat is het meer dan waard!

Rosanne van der Lugt