Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Geniet, maar drink met mate zoete dranken

 

Sappen, limonades, diksappen en frisdranken, er is meer dan genoeg keuze in de supermarkt. In Amersfoort drinkt twee van de tien kinderen dagelijks meer dan twee keer per dag een zoet drankje. Mij valt op dat er zo ontzettend veel claims op etiketten van flessen sap, limonade en frisdrank staat die feitelijk vast waar zijn, maar ook misleidend.

Hierbij een zestal voorbeelden van claims op etiketten van zoete dranken die de drank gezonder doet lijken dan deze is:

  • “30% minder suiker” op een fles diksap klinkt goed, maar als ik de tabel bekijk blijkt dat er alsnog zes klontjes suiker in één glas van deze diksap te zitten.
  • “Zonder kunstmatige zoet- kleur-, geur- en smaakstoffen”. Natuurlijke zoet- kleur, geur- en smaakstoffen kunnen alsnog schadelijk en dik makend zijn, dus dat zegt niet zoveel. “Natuurlijk” is niet vanzelfsprekend gezonder dan kunstmatig. Een voorbeeldje: het natuurlijke botulinetoxine wordt algemeen beschouwd als het sterkste gif op aarde wat betreft giftigheid voor het zenuwstelsel. Met een suikerklontje van botulinetoxine kun je 55 miljoen mensen doden. Het is de mens nog niet gelukt om de giftigheid van deze natuurlijke stof met een kunstmatige stof te evenaarden.
  •  “100% puur sap”. Met zeven klontjes suiker per glas appelsap, lijkt het mij juist gezonder om deze appelsap aan te lengen met water, dan zijn het namelijk nog maar (?) drie-en-een-half klontjes per glas. Een glas puur druivensap bevat zelfs 11 (!) klontjes suiker.
  •  “75% fruit”. Met deze claim lijkt het net of je met een glas limonade aan je dagelijkse hoeveelheid fruit komt. Met een glas limonade krijg je wel zes klontjes suiker binnen, maar niet de vezels die je wel binnen krijgt als je een stuk fruit eet die de opname van de suikers vertragen die in fruit zitten.
  • “0% zoetstoffen”. Er zijn een groot aantal gezonde en veilige zoetstoffen. Zoetstoffen zijn zoeter van smaak dan suiker, maar bevatten geen calorieën.
  • “0% suiker toegevoegd!” In een pak “fruitwater” waarin vijf klontjes suiker per glas zitten, zijn de vijf klontjes suiker die er al van nature in zitten ook dik makend.

“Wat kan ik dan wel te drinken geven aan mijn kind?” vragen ouders mij. Er is een drankje dat geen suiker bevat, geen zoet- kleur- geur- en smaakstoffen bevat, maar 0,0006 euro per liter kost en bovendien geen afval geeft; een glas kraanwater! Een andere drank die kinderen prima kunnen drinken is thee. “Mag ik er dan een klontje suiker in?” vragen kinderen mij dan. “Zolang je er geen zes klontjes suiker in doet is het een stuk gezonder dan limonade of diksap!” is mijn antwoord dan meestal.

Rosanne van der Lugt