Ga naar de inhoud Ga naar het zoeken Ga naar het footermenu 
Zoeken

Dokter, mag mijn kind een extra prik?

 

Ouders mogen mij alles vragen. Dit keer gaat het over vaccinaties. De moeder van Filip wil graag een extra inenting voor haar kind en de vader van Jos ook. De ouders van Emily hebben juist besloten wat later te starten met vaccineren. En de ouders van Tristan twijfelen nog en zitten vol vragen. Welke mening, twijfels of vragen je ook hebt over inenten, bij je jeugdarts kun je terecht voor een goed gesprek en betrouwbare informatie.

Tegenover me zit de vader van Jos*. “Ik heb gehoord dat alle pubers van 14 een nieuwe inenting tegen meningococcen krijgen. Maar mijn zoon is 12 en die komt dus niet in aanmerking. Toch zou ik willen dat hij die vaccinatie ook krijgt. Hersenvliesontsteking is tenslotte een ernstige ziekte. Wat is uw advies?” vraagt de vader van Jos.
“Ik begrijp uw zorg. Maar voor 12-jarigen is die extra vaccinatie niet nodig. Ik zal u uitleggen waarom.”

De oudere broer van Emily heeft het standaard vaccinatieprogramma gevolgd, maar inmiddels hebben ouders van alles gelezen op internet. Ze besluiten bij Emily nog even te wachten met inenten. “De twijfel is gezaaid” zegt vader “maar ik vind het lastig om te weten wat nu het beste is.” We denken samen na over wat ouders belangrijk vinden en welk schema daar het beste bij past.

“Ik wil graag een extra vaccinatie voor Filip, tegen het Rotavirus” zegt de moeder van de volgende baby. “Zijn broer is meerdere keren flink ziek en uitgedroogd geweest door buikgriep en ik wil niet dat Filip dat ook moet doormaken”. Ik glimlach, met Emily nog in gedachten. “Voor deze extra vaccinatie kun je inderdaad kiezen. We hebben die hier niet liggen, maar ik zal u uitleggen hoe u het kan regelen”.

De ouders van Tristan zitten vol vragen over het vaccineren van hun zoon. We hebben een extra afspraak gemaakt om erover door te praten. “Er stond op internet dat vaccineren ook nadelige gevolgen kan hebben. Dat willen we niet voor Tristan.” Ouders kijken bezorgd. “Dat begrijp ik. De gezondheid van je kind wil je beschermen. Wat wilt u graag weten?” Ouders pakken hun lijstje erbij: Wat zit er allemaal in een vaccin? Welke bijwerkingen zijn er? Zijn de hulpstoffen schadelijk? Hoe groot is de kans dat hij ziek wordt als we nog even wachten met inenten?
Met de bijsluiters en genoeg stof tot nadenken stappen ouders 20 minuten later de deur weer uit.

Naderhand krijg ik een berichtje van de moeder van Tristan: “Bedankt dat u ons zo serieus hebt genomen. We vonden het gesprek erg fijn. We laten u weten zodra we eruit zijn.”

De meeste ouders laten hun kinderen vaccineren. Sommige ouders willen nog extra vaccinaties en anderen helemaal geen. Weer anderen denken na over iets minder inentingen of wat later beginnen met vaccineren. Een deel van de ouders weet het nog niet. Voor een goed gesprek en betrouwbare informatie over vaccinaties kun je altijd terecht bij jouw jeugdarts en jeugdverpleegkundige.

* De gesprekken hebben werkelijk plaatsgevonden, maar de namen en andere details zijn veranderd omwille van de privacy
Wilma Hüpscher, jeugdarts